Elektronski recepti od 1. jula počeće da važe na teritoriji cele Srbije, čime bi sistem kompjuterskog izdavanja od lekara prepisanih lekova trebalo da bude zaokružen.

Počelo je u oktobru prošle godine, kada je novina uvedena u 10 beogradskih domova zdravlja, potom je 31. marta umrežena i Vojvodina, a do kraja meseca u sistem će ući i preostalih 35 medicinskih ustanova iz centralne i južne Srbije. U Ministarstvu zdravlja ističu da će se mnoge nedoumice i nesnalaženje lekara, apotekara i pacijenata rešavati u hodu, da bi 2019. papirni recept bio potpuno izbačen iz upotrebe.

Iako lepo zvuči priča o tome da pacijenti ne moraju svakog meseca po terapiju kod lekara, da nema gubljenja vremena u čekaonici jer se po lekove ide u apoteku sa zdravstvenom karticom, ipak se čuje dosta primedbi korisnika. U Ministarstvu zdravlja podsećaju da se terapija za hronične bolesti piše za šest meseci, što je jedna od velikih prednosti novog načina izdavanja medikamenata, jer nema odlaska kod izabranog lekara po recepte svakog meseca.
Politika, foto: S. Stu­pa­ru­šić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here