Sastanak OPEK-a, globalne petroalijanse (13 članica OPEK-a i još 11 proizvođača crnog zlata predvođenih Rusijom), treba da se održi u Beču radi dogovora da li da članice počnu s povećavanjem proizvodnje nafte nakon drastičnog pada globalnih zaliha i osetnog skoka cene te strateške sirovine od prošle jeseni. U međuvremenu, cena goriva u Srbiji od prošle nedelje polako pada.

Derivati su u proseku prošle nedelje pojeftinili za oko 30 para, a to se nastavilo i cele ove sedmice i zbirno se beleži pad od oko 1,5 dinara.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, potvrđuje da je posle dužeg vremena gorivo ponovo počelo da pojeftinjuje.

– Cena barela nafte već dve nedelje je stabilna na oko 75 dolara i pada do 73 dolara, kurs dolara je manje-više stabilan, tako da ima prostora za pad cene goriva. Međutim, to ne znači da država ne treba da nastavi da razmišlja o smanjenju akciza, pre svega na dizel-gorivo, koje je među najskupljim u regionu, odmah posle Grčke i Albanije – kaže Mićović.
Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here