Više od 30 miliona podataka o građanima Srbije smešteno je u novim kompjuterima da bi uprava bila efikasnija, jeftinija i dostupna građanima.

Nova oprema za skladištenje informacija iz matičnih knjiga predstavljena je u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz napomenu da se u Data centru čuvaju u skladu sa najsavremenijim bezbednosnim standardima. Mašine za čuvanje tolike dokumentacije, vredne 33 miliona dinara, kupljene su parama iz budžeta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, čime se sprovodi projekat „Stop birokratiji”. Ministar Branko Ružić istakao je da nova oprema omogućava službenicima da brzo i lako koriste podatke, što građane oslobađa stresa, gubljenja vremena i para i pomaže im da što efikasnije završe poslove koje imaju sa upravom.

– Uspeli smo da unapredimo Centralni registar, tako da je 98,5 odsto svih matičnih knjiga, i venčanih, rođenih i umrlih, premešteno u njega – rekao je Ružić. – Za građane to znači da će 188 upravnih poslova, umesto građana, završavati državni službenici i pribavljati umesto njih izvod o rođenju, venčanju ili smrti iz ovih evidencija, osim ukoliko ih iz ličnih razloga sami žele.
Politika, foto: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here