Profesor Vladimir Majstorović, jedan od najboljih edukatora Srbije i učenici smera turistički tehničar: Milica Ružić, Aleksandra Plazinić i Anđela Đoković iz Prehrambeno ugostiteljske škole, jedni su od dobitnika četvorodnevnog nagradnog studijskog putovanja u Trebinje, Dubrovnik, Mostar i Sarajevo.

Nagradni konkurs u oblasti turizma za kreativne i inovativne radove i njihovo predstavljanje na temu Suvenira, raspisao je Univerzitet Singidunum u Beogradu, uz podršku Turističke organizacije Srbije. Na osnovu uvida u radove i prezentacije koje su dostavljali i prezentovali đaci i profesori srednjih škola i gimnazija, iz svih krajeva Srbije, stručni žiri je doneo odluku da se rad i prezentacija tima iz naše škole proglasi za jednu od najboljih i najkreativnijih.

Cilj studijskog putovanja, koje je realizovano u periodu od 31. maja do 4. juna, jeste upoznavanje sa radom turističkih radnika i organizacija, kao i upoznavanje sa kulturno-istorijskim spomenicima, turističkim znamenitostima i ambijentalnim celinama Trebinja, Dubrovnika, Mostara i Sarajeva. Vođa ovog stručnog putovanja bio je profesor Predrag Obradović sa Univerziteta Singidunum.

Prva destinacija na ovom putovanju je grad Trebinje. Pored obilaska starog dela grada u pratnji vodiča i mogućnosti da se upoznaju sa kulturnim nasleđem i znamenitostima Trebinja, nagrađeni učesnici su imali priliku da posete Muzej Hercegovine, spomen-kompleks posvećen Jovanu Dučiću na brdu Crkvine. U blizini Trebinja posetili su i manatir Tvrdoš, koji je poznat po staroj manastirskoj kamenoj vinariji, u kojoj smo mogli da degustiraju čuveno hercegovačko vino.

Druga destinacija na putovanju je Dubrovnik. U pratnji lokalnog vodiča upoznali su se sa starim gradskim jezgrom Dubrovnika, koji je na Listi svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska. Grad opasan srednjovekovnim zidinama poznat je po svojoj dugoj i burnoj istoriji, vekovima staroj arhitekturi, uskim kaldrmisanim ulicama i veličanstvenim gotskim, renesansnim i baroknim građevinama.

Sledeća destinacija koju su posetili na ovom putovanju je Mostar, poznat i pod nadimkom „grad na Neretvi“. U svetu turizma grad je prepoznatljiv po starom delu grada sa uskim kaldrmisanim ulicama, starim građevinama izgrađenim pretežno od kamena i Starim kamenim mostom, koji su danas na Listi svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska.

Poslednja destinacija na ovom nagradnom studijskom putovanju je Sarajevo. U pratnji lokalnog vodiča posetili su više zanimljivih lokaliteta: šetalište pored obale Miljacke sa mostovima, mesto atentanta Franca Ferdinanda, Katedralu, Srpsku pravoslavnu crkvu, Inat kuću, Baščaršiju. Najposećeniji deo grada je Baščaršija – stari trgovački deo grada, koji obiluje jedinstvenim arhitektonskim ostvarenjima orijentalne arhitekture.

Opijeni lepotom, suncem, ljubaznošću i gostoprimstvom sva četiri grada koja su posetili, sem lepih utisaka i sećanja, sa sobom nose i dragocena iskustva i saznanja koja su stekli prisustvujući predavanjima i izlaganjima lokalnih vodiča i turističkih radnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here