Čovek koji je radom obeležio privredni uspon Gornjeg Milanovca i ugledni društveni poslenik Jovan Tomović (86), pre nekoliko dana vratio je čačanskoj Gimnaziji knjigu „Gradinar” Rabindranata Tagorea, koja je u njegovoj kućnoj biblioteci stajala pola stoleća. Knjigu je 1955. godine objavila beogradska „Kultura” i tada je zavedena u knjižnici čačanske gimnazije, po čemu je Tomović i znao kome pripada.

On je bivšoj školi, uz vraćenog „Gradinara”, priložio i zbirku svojih razgovora sa Milošem Jevtićem, nedavno štampanu i ukoričenu pod nazivom „Uspravni život”.

Uz knjige, Tomović je gimnaziji uputio i pismo kojim objašnjava šta se zbilo sa vrednim starim izdanjem:

„Poštovani direktore i profesori znamenite gimnazije, javljam se jer želim da vam vratim knjigu koja se, ne znam ni sam kojim slučajem, našla u mojoj biblioteci. Stara je blizu sedamdeset godina, a kod mene se nalazila duže od pola veka. Ona je zavedena pod brojem 1540/2, izdata je 1955. godine. Te godine ja sam već bio u Gornjem Milanovcu i nikako je nisam mogao iznajmljivati. Eto, ne znam kako je dospela u moj posed.

Inače, ja sam svoju biblioteku, koja je brojala nešto oko 1.500 jedinica, zaveštao manastiru Vraćevšnica, ali sam kod spremanja knjiga izdvojio svaku tuđu. Bilo ih je 14 i najveći deo sam vratio. Pošto sam ja na samom kraju svog života i želim da svi moji računi ostanu čisti, između ostalog vratio sam tuđe knjige.

Kao izvinjenje, ako sam doprineo ovoj grešci da vaša knjiga tako dugo bude u mojoj biblioteci, kao pokajanje dostavljam vam jednu svoju knjigu razgovora, koje je vodio naš poznati intelektualni radnik Miloš Jevtić. Ovu knjigu poklanjam i kao svoju obavezu da obogatim vašu biblioteku, jer sam i ja bio đak čačanske gimnazije daleke, valjda 1942. godine. Imam problem što sam zaboravio tačnu godinu upisa, pa bih vas zamolio da pregledate vaše Školske izveštaje za 1942. ili 1943. godinu i ako pronađete moje ime da tu stranicu fotokopirate, ili meni dozvolite da je fotokopiram. Najljubaznije vas pozdravljam, Jovan Tomović.”

Tomović je rođen u Koštunićima pod Suvoborom, osnovnu školu završio je u Brajićima, a Gimnaziju u Čačku. Decembra 1959. godine izabran je za direktora PIK „Takovo” u Gornjem Milanovcu, i taj posao obavljao je punih 26 godina, tokom kojih je Kombinat doživeo najbolje dane. Bio je i poslanik u Skupštini Narodne Republike Srbije, živi u Gornjem Milanovcu.
Politika, Gvozden Otašević

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here