U celoj Srbiji se očekuje topao jul sa srednjom temperaturom vazduha za oko tri stepena iznad višegodišnjeg proseka, navodi se u prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a procenjuje se i da tokom tog meseca možemo očekivati čak 21 tropski dan!

U svakom slučaj, čak polovina jula biće tropska, jer je minimalan broj očekivanih tropskih dana – 15. A to znači da temperatura neće padati ispod 30 stepeni Celzijusovih.

– U odnosu na jun, u julu možemo očekivati znatno stabilnije vreme i duži niz toplih i sunčanih dana, pravih letnjih. Vreme će biti primereno letu na našem podneblju – kaže za “Blic” meteorolog Đorđe Đurić.

On dodaje i da se “od nedelje vraća leto”, te će temperature biti u porastu.

– Već naredne nedelje se očekuju temperature oko 30. podeoka, a generalno, u julu će tokom više dana iznosti više od 30 stepeni – zaključuje on.

Prognozira se da će se srednje julske temperature kretati od 23 do 26 stepeni, odnosno 16 do 20 na planinama.

Srednja minimalna temperatura u ravničarskim delovima kretaće se od 15 do 20, dok će u planinama te vrednost iznositi od 10 do 15 stepeni Celzijusa.

Očigledno nas čeka vreo period, te ne čude navodi RHMZ-a da će količina padavina biti ispod proseka u većem delu zemlje, a na jugu u granicama proseka.
Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here