U osnovnim školama u Srbiji juče su objavljeni konačni rezultati završnog ispita, a mali maturanti danas i sutra popunjavaće liste želja za upis u željenu srednju školu.

Ove godine završni ispit polagalo je 72.909 učenika i oni su u proseku na ispitu iz maternjeg jezika osvojili 11,86 bodova, na ispitu iz matematike 9,95 bodova, dok je najbolje urađen kombinovani test sa prosečnim brojem bodova od 12,51.

Danas i sutra predviđeno je da đaci popunjavaju liste želja sa najviše 20 obrazovnih profila. Važno je da učenici navedu što više želja kako se ne bi desilo da ostanu neupisani u srednju školu u prvom krugu.

Đaci se po srednjim školama raspoređuju tako što se istovremeno ukršta broj osvojenih bodova na završnom ispitu i ostvareni uspeh u osnovnoj školi sa listama želja.

Kompjuter to radi istovremeno za sve učenike kako se ne bi desilo da neko bude oštećen. Upis ucenika u srednje škole biće 9. i 10. jula.
Blic

1 KOMENTAR

  1. Ne znam zašto deca moraju da polažu sve one predmete, mislim da nam se država previše trudi da ukomplikuje školstvo u nadi da će se kriterijumi povećati a oni se uporno smanjuju…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here