Geografsko-ekološko u saradnji sa svih 6 srednjih škola Čačka u periodu od januara do juna 2018. godine uspešno je realizovalo projekat “Udruženi ka ciljevima održivog razvoja”.

Cilj projekta je bio da učenici razviju pozitivne stavove, navike i odgovorno ponašanje u oblasti održivog razvoja.

Tokom marta meseca grupa od 60 odabranih učenika podeljena je u tri grupe i pohađala 4 interaktivna edukativna seminara: Značaj i održivo upravljanje vodama; Održivo upravljanje komunalnim otpadom – moja uloga u tome; Biodiverzitet – održivo upravljanje; Obnovljivi izvori energije korišćenje u lokalnoj zajednici. Seminari su realizovani kroz predavanja, radionice i samostalne vežbe učenika.

U nastavku projekta realizovane su studijske posete. U regionalnom centru za upravljanje otpadom “Duboko” učenici su imali priliku da se upoznaju sa radom savremene sanitarne deponije na kojoj se upravlja otpadom iz 9 opština zapadne Srbije. Upoznali su se sa tehnologijom rada i dosadašnjim iskustvima centra za selekciju, procesima deponovanja komunalnog otpada, radom laboratorije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i planovima rada centra.

U Arilju su učenici posetili fabriku “Rzav” koja vodom snadbeva Čačak, Gornji Milanovac, Arilje, Lučane i Požegu. Upoznati su radom postrojenja za proizvodnju pijaće vode koja isporučuje 550 l/s vode. Nakon posete fabrici vode učenici su obišli radove na brani “Svračkovo” na Rzavu čija će izgradnja obezbediti dugoročnu stabilnost u vodosnadbevanju tokom letnjih sušnih meseci. Akumulacija Svračkovo će omogućiti vodosnadbevanje oko pola miliona ljudi što je duplo više od trenutnih kapaciteta.

Prilikom posete predelu izuzetnih odlika “Ovčarsko-kablarska klisura učenici su se upoznali sa prirodnim i kulturno-istorijskim vrednostima zbog kojih je ovaj prostor proglašen zaštićenim područjem. Nakon toga su posetili dom planinarskog društva Kablar i učionicu u prirodi gde su upoznati sa aktivnostima Geografsko-ekološkog društva na ovom prostoru i sa programom na edukativnoj stazi Kablar. Putovanje je nastavljeno do parka prirode “Zlatibor” gde su upoznati sa ovim zaštićenim područjem koje je proglašeno 2017. godine nakon čega su u slobodnom vremenu uživali na toj prelepoj planini.

Na završnoj konferenciji održanoj u regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Čačak predstavljeni su rezultati projekta. Nakon predstavljanja realizovanih aktivnosti promovisan je “Priručnik za izvođenje radionica na temu ekološkog aspekta održivog razvoja”. Priručnik sa predavanjima, radionicama i vežbama je namenjen nastavnicima prirodnih nauka gde se programi i nastavne jedinice bave održivim razvojem. Pogodan je za korišćenje kako u vannastavnim aktivnostima tako i u redovnoj nastavi koja je orijentisana ka ishodima.

Projekat “Udruženi ka ciljevima održivog razvoja” je finansiran u okviru “Seedling” programa koji realizuje Regionalni centralnu i istočnu Evropu (REC) a finansira Austrijska razvojna agencija (ADA).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here