Na put ka jugozapadnom delu Albanije krenulo je 20 planinara PD “Kablar” i troje planinara PD “Rujno” iz Užica. Cilj je bio, pored dobrog druženja i upoznavanja predela i kulture “zemlje orlova”, najviši vrh venca Akrocerauni (Ceraunijske planine), 2044 m.

Prva stanica bio je stari most Mes koga je dao sagraditi Mahmud – paša Bušatlija 1770. godine, zatim Skadar i njegove interesantne ulice i tvrđavu Rozafa gde je po narodnoj pesmi uzidana mlada Gojkovica, a sa čijih se starih zidina pruža veličanstven pogled na Skadar i deltu Drima i Bojane koja odlazi u Skadarsko jezero. Planinari su put nastavili preko Drača.

– Posle odmora od napornog puta kroz Albaniju, smestili smo se u malo mesto nadomak Valone, prijatno iznenađeni morskom obalom. Rano ujutru sledećeg dana na dogovorenom mestu, u Nacionalnom parku Logara, na početnoj tački uspona, u dogovoreno vreme, čekao nas je Adri, vodič na usponu. Najavljen je ni malo naivan uspon na samom početku, što se i obistinilo. Bez obzira na uložen napor, nismo mogli da se otmemo utisku prelepih plaža koje smo ugledali izlazeći grebenom uz planinu kao i ništa manje lepom prizoru sa druge strane, pogledom prema kontinentalnom delu (planinski venac se prostire duž obale Jonskog mora tako da se sa grebena može videti, sa jedne strane more a sa druge planine i doline kontinentalnog dela jugozapadne Albanije). Sa jedne strane smo mi prilazili vrhu a sa druge je prilazio ogroman oblačni sistem, pa smo se na samom vrhu i susreli, počeo je padati grad tako da smo se na brzinu fotografisali i pohitali nazad. Do gole kože pokisli ali bez gubitaka u ljudstvu spustili smo se niz tu prelepu planinu, ističu iz PD “Kablar”.

Put su dalje nastavili do Sarande, koja je za mnoge bila otkrovenje turističkog potencijala. Trećeg dana njihovog boravka u ovoj, još nedovoljno otkrivenoj zemlji za naše turiste, obišli su lokalitet Butrint, antički grad na istoimenom jezeru koji pripada UNESCO svetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini. Odlikuju ga naučne, kulturne i arheološke vrednosti kao i biodiverzitet. U povratku za Sarandu neizbežna je bila poseta srednjevekovnoj tvrđavi koja dominira zaleđem Sarande, Ćafa e Đaštes (Qafa e Gjashtes) sa koje se pruža neverovatan pogled na ceo grad i na ostrvo Krf.

– Za dan povratka u Srbiju smo ostavili spomenik prirode “Modro oko” kao i prelep srednjevekovni grad Đirokaster. To je kameni grad – muzej deo UNESCO kulturne baštine koji je odoleo periodu u kome je trebalo porušiti sve što je “staro i ružno” i izgraditi “novo i lepo” upravo zato što je ideolog takvog razmišljanja, Enver Hodža rođen u ovom prelepom gradu koji obavezno treba posetiti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here