Formiranje timova za borbu protiv narklomanije počeće već sledeće nedelje, potvrđeno je “Večernjim novostima” u Ministarstvu zdravlja.

Foto: Đ.Kojadinović/RAS Srbija

Timovi će od septembra posećivati škole i biće sastavljeni od iskusnih psihologa, psihijatara, policajaca i tužilaca.

Ovu inicijativu pokrenuo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon tragične smrti troje mladih zbog prekomerne doze narkotika, a za taj program dobio je podršku kolega u Vladi.

Timovi će obilaziti osnovne i srednje škole i održati predavanja deci o narkomaniji i štetnim posledicama uzimanja droge, rekao je Lončar.

Takođe biće zakupljeni termini na nacionalnim televizijama namenjeni edukaciji roditelja kako bi mogli da prepoznaju da li im deca koriste narkotike i o tome kakve su posedice.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Novosti da se škole u okviru svojih ovlašćenja uveliko bave prevencijom narkomanije ali da je to stvar u koju moraju više da se uključe roditelji.

On smatra da će u tome pomoći formiranje saveta roditelja na nivou opština koje predviđa novi prosvetni zakon.

Na časovima obaveznih predmeta ali i kroz predavanja u saradnji sa MUP-om učenici mogu da se informišu o štetnosti droga, ali Šarčević napominje da zaposleni u skolama nemaju zakonski osnov da testiraju decu na narkotike.

Svako neobično ponašanje, sumnju da su dileri u blizini škole ili da je neko uneo narkotike u školu zaposleni odmah prijavljuju policiji, a o bezbednosti dece brinu i školski policjaci, objašnjava Šarčević.

On najavljuje da će od jeseni biti povećan i broj psihologa u školama koji se takođe bave prevencijom narkomanije.

2 KOMENTARA

  1. Ti isti zaposleni kad je odmor sede piju kafe i puse i niko decu ne nadgleda kad idu oko skole i van skolskog dvorista, a psiholozi okrecu glave od problema i baziraju pricu na nebitnim stvarima,prvo treba ispitati psihologe i staviti dezurne na odmorima, iz srednjih skola se deca na odmoru setaju po gradu dosta daleko od skole

  2. Zašto se tako nešto ne organizuje i u svrhu borbe protiv nasilja, dikriminacije, zaštiti životne sredine, itd. Uporno se forsira samo ta narkomanija koja nam je najmanji problem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here