U osnovnim i srednjim školama u Srbiji trenutno radi 457 nestručnih nastavnika iz matematike, 239 nastavnika iz fizike, 109 nastavnika iz informatike, 133 nastavnika nemačkog jezika i 48 nastavnika engleskog jezika.

Načelnica Odeljanja rada školskih uprava u Srbiji Jasmina Đelić pojašnjava pojam nestručnost i kaže da je reč o nastavnicima koji nemaju potrebno obrazovanje propisano pravilnicima Ministarstva prosvete.

To u praksi, na primeru da recimo u proseku jedan nastavnik matematike radi u tri odeljenja, a da opet svako odeljenje s ima po dvadesetak učenika, znači da u ovom momentu oko 27.000 osnovaca i srednjoškolaca ima nestručnog nastavnika matematike.

– To je zastrašujući podatak. Izvor podataka su nam direktori i sekretari škola te ovim brojkama treba dodati bar još 10 odsto, jer ima onih koji su prećutali da imaju nekog nastavnika koji je nestručan ali im je važno da radi u školi – istakla je Đelić.

Đelić je na, skupu o nedostatku nastavnog kadra u Srbiji, naglasila da u regionima gde se nastave obavlja na jeziku nacionalne manjine čak 50 odsto nestručnih nastavnika .

– U 82 stručne škole prosečno imamo po četiri nestručno zastupljena predmeta.To u sistemu razvoja dualnog obrazovanja nije dobro. U 32 muzičke škole prosečno imamo po tri nestručna nastavnika – pojasnila je Đelić i dodala da je jedan od razloga i to što nastavnici matematike, informatike i fizike ne žele da rade u školama jer mogu da rade za veću platu u privredi.

– Mi očekujemo da se Zakonom o platama u javnim službama situacija poboljšati – istakla je Đelić i dodala fakulteti koji školuju nastavni kadar treba da akredituju postojeće i razvijaju nove master programa za predmetne nastavnike.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da se odomaćilo “kao sasvim normalno da matematiku i fiziku predaju ljudi koji završe menadžment”.

– Informatika je u usponu da mi tu imamo problem u najavi. Uveli smo informatiku kao obavezan predmet u peti razred osnovne škole, od naredne školske godine to će biti peti i šesti razred. Uveli smo informatička odeljenja u gimnazijama… Naše ambicije ne prate nastavni kadrovi – rekao je Šarčević.

On je rekao da u školama u Srbiji postoje ozbiljni problemi za četiri predmeta što se tiče nastavnog kadra a to su matematika, fizika, informatika i strani jezik, pre svega nemački koji je u ekspanziji.

– Moramo da pokrenemo to pitanje i tražimo rešenja koja mogu biti brza i sa kojima možemo odmah da krenemo od jeseni, ali i srednjeročna i dugoročna – rekao je Šarčević i dodao da je nepovoljno i to što su plate u prosveti male, a nastavnici informatike, fizike, matematike mogu da rade u privredi za mnogo veće plate.
Blic, foto: Dušan Milenković

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here