U selu Veles započeto udruživanje poljoprivrednih proizvođača iz Dragačeva. Agronom iz Beča Novit Ivanović zavičaju poklonio mini-hladnjaču.

Potpisivanjem osnivačkog akta, u petak je u dragačevskom selu Veles ozvaničena prva poljoprivredna zadruga na području Lučana. Prigodnoj svečanosti su prisustvovali načelnik Moravičkog upravnog okruga i predsednik Inicijativnog odbora za formiranje zadruge Slobodan Jolović, član Izvršnog odbora PUPS Ilo Mihailovski, zamenik predsednika Opštine u Lučanima Milivoje Dolović, predsednik lokalne SO Zorica Milošević i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu dr Zoran Broćić.

Podršku Inicijativnom odboru su pružili još ministar Milan Krkobabić i čelnik lokalne samouprave u Lučanima Vesna Stambolić, a sve je počelo kada je diplomirani inženjer agronomije poreklom iz Velesa Novit Ivanović – koji već deceniju živi i radi u Beču – u zavičaju sagradio mini-hladnjaču. Isprva je planirao da je pokloni selu, ali su mu komšije priznale da ne znaju šta će sa darom, pa je onda odlučio da je uključi u novu kooperativu koja bi trebalo da poradi na nabavci opreme za sitna pakovanja i preradu voća – uz moguće subvencije države i opštine.

– O svemu tome sam već razgovarao sa dobavljačima opreme iz Švajcarske, ali i potencijalnim kupcima naših proizvoda iz Austrije. Ispostavilo se da je osnivanje zadruge najbolji način da selo oživi – kaže Ivanović, koji je u Veles već dopremio mehanizaciju kojom se u svojoj bečkoj firmi bavio hortikulturom, a sada će i nju pokloniti zadrugarima.

Predsednik Mesne zajednice u Velesu Stevan Ivanović najavljuje da će i oni pomoći u skladu sa mogućnostima, s obzirom na to da selo zavisi od poljoprivrede. Zato će na raspolaganje staviti ne samo Dom, već i ostale prostore kojima raspolažu…

– Cilj osnivanja poljoprivredne zadruge u Velesu, u skladu sa programom Vlade Srbije koji realizuje Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj, jeste planska je proizvodnja voća, prerada i plasman gotovih proizvoda prvenstveno na inostrano tržište – zaključuje načelnik Moravičkog upravnog okruga Slobodan Jolović, poreklom upravo iz ovog naprednog dragačevskog sela.
Novosti, foto: V. Ilić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here