Narodni muzej u Beogradu je, preksinoć, posle 15 godina, otvorio vrata posetiocima. Među izloženim eksponatima je i jedan zanimljiv predmet koji je pozajmljen iz arheološke zbirke Muzeja rudničko-takovskog kraja: pečatnik (tipar) kneza Lazara Hrebeljanovića.

– Pečatnik je pronađen pre tri godine u okviru arheoloških iskopavanja koja naš muzej, u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Beogradu, vrši na planini Rudnik od 2009. godine, a u našoj zbirci se vodi pod inv. br. A222. Tipar je ustupljen Narodnom muzeju kao pozajmica za stalnu postavku, a najmanje jednom godišnje će se obavljati pregled ustupljenog predmeta u cilju utvrđivanja uslova čuvanja i izlaganja. Kada milanovački muzej bude obezbedio odgovarajući prostor za stalnu postavku, eksponat će biti vraćen – kaže kustos Ana Cicović.

Na pečatniku je grb Hrebeljanovića; čine ga šlem, vizir, bivolji rogovi i raskošan veo. Grb okružuje natpis „Ovo je milost gospodina Lazara kneza sve srpske zemlje”. Umetničkom obradom i izgledom, pečatnik predstavlja jedan od bisera srpske srednjovekovne sfragistike (nauke o pečatima).

Inače, Arheološki institut u Beogradu i Muzej rudničko-takovskog kraja su, pre pet dana, započeli istraživanja na lokalitetu Prljuša – Mali Šturac gde se rudarilo još u eneolitu (4300–2200 godina pre nove ere). Radove finansira Ministarstvo kulture, a tehničku pomoć pruža Rudnik olova i cinka – saznajemo od dr Dragane Antonović, rukovodioca projekta.
Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here