Građanima Čačka od danas će biti na raspolaganju usluga „Rent a bike“. Ukoliko želite da iznajmite bicikl to ćete moći da uradite na pet lokacija u gradu – kod Solida, u Aveniji, potom kod vrtića u Atenici i vrtića “Biseri” na Keju, kao i na gradskoj plaži u okviru Gradskog stadiona.

Direktor Javnog preduzeća “Parking servis” Zoran Blagojević, rekao je da će građani po pristupačnim cenama moći da koriste uslugu iznajmljivanja bicikala i da pokažu drugima da slede njihov primer i kada je reč o smanjenju nivo štetnih gasova.

“Cena iznajmljivanja bicikla po satu je 30 dinara, odnosno promotivna cena za ceo dan je 120 dinara. Bicikl se može uzeti na jednom i predati na drugoj stanici. Na svakoj stanici postoji radnik koji će pomoći prilikom izdavanja i vraćanja bicikla”, naveo je Blagojević.

U ovom trenutku na raspolaganju je 75 bicikala, kao i tri elektrobajka.

“To je generalna proba da vidimo kako će se svideti našim sugrađanima, a ukoliko bude veliko interesovanje gledaćemo da povećamo broj elektrobicikala”, rekao je Blagojević.

Blagojević je istakao da su za ovaj projekat dobili podršku grada Čačka, a da su zajedno sa Sportskim centrom “Mladost” otvorili punkt kod stadiona Fubalskog kluba Borac.

Govoreći o održavanju bicikala, Blagojević je rekao da je sprovedena javna nabavka i da je serviser bicikala poveren firmi “Đomla”.

“Zanimljivo je da smo se za izbor bicikala obratili Biciklističkom klubu Borac, koji nam je dao preporuke koje bicikle da koristimo za iznajmljivanje po gradu”, naglasio je Blagojević.

Da bi ste preuzeli bicikl morate imati lični kartu. Na osnovu tog dokumenta potpisujete ugovor o iznajmljivanju bicikla. Vaši podaci će se tako nalaziti u sistemu i za svako naredno iznajmljivanje biće vam potrebna lična karta. Dobićete fiskalni isečak da ste preuzeli bicikl, koji pokazujete prilikom vraćanja i plaćate korišćenje.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, izjavio je da je za Čačak važno da se okrenemo što više ekologiji, iznoseći podatak da je Čačak u odnosnu na broj stanovnika, grad sa najvećim brojem automobila.

“Grad Čačak želi da pospeši zdrav način života i pored brojnih sadržaja u Sportskom centru ‘Mladost’. Takođe, želimo da ovaj vidi prevoza zaživi u Ovčar i Trepča Banji i da turisti koji dolaze u naša lečilišta imaju mogućnost da se biciklima provozaju našim krajem”, istakao je Todorović.

Trudićemo se, kaže on, da ovu meru proširimo i na druge delove grada.

“Radimo na izgradnji Ulice 10, kako bi se rasteretio velike gužve u gradu, ali isto tako ćemo raditi i na radovima u Sinđelićevoj ulici kako bi se napravio prsten oko centra grada”, naveo je Todorović.

On je rekao da je veliki novac izdvojen za završetak Saobraćajne strategije grada Čačka.

“Rade eminetni strušnjaci sa Saobraćajnog fakulteta. Siguran sam da će ona da implementira više pešačkih i biciklističkih staza, veoma je važno da stimulišemo građane, a jedan od njih je ovaj”, izjavio je Todorović.

On se zahvalio donatoru bicikala, firmi “Capriolo”, koji je jedan bicikl poklonio.

“Taj bicikl odlučili smo da poklonimo našem sugrađaninu, veoma talentovanom Jovanu Steviću. Odmah je našao primedbu, kao i ja, da nema blatobrana, ali je obećano da će vrlo brzo otkloniti taj nedostatak”, rekao je Todorović.

Stević je kaže da gotovo svakodnevno vozi bicikl i da mu je to jedan od hobija.

“Ovaj poklon od firme ‘Capriolo’ i ‘Parking servisa’ mi mnogo znači jer ću na lepši način provesti raspust i samim tim dobro ću se i zabaviti. Nisam verovao da ću dobiti bicikl, ali zanimljivo je da mi se guma na mom biciklu probušila dan pre nego što sam obavešten da ću dobiti ovaj poklon”, zaključio je Stević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here