Olivera Nedeljković, književnica iz Čačka zaposlena u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” dobitnica je ovogodišnje Nagrade „Pero despota Stefana Lazarevića”. Nagrada joj je uručena 27. juna u Velikoj sali Doma kulture „Gračanica” tokom najznačajnije književne manifestacije na Kosovu i Metohiji „Vidovdansko pesničko bdenije” koja se održava u okviru Vidovdanskih svečanosti u Gračanici.

„Ako moramo u nekoliko obrisa sažeti ono bitno što književni dar Olivere Nedeljković čini vidljivo osobitim, onda je to najpre nesvakidašnja tananost duše, retka suptilnost proživljavanja, prefinjen način da se rečima nežno i bezbolno obuhvati trepetnost bića, dubina i punoća trenutka, nemir čula, kako sopstvenih tako i bližnjeg – sve to u izuzetnoj, danas najređoj, nepatvorenoj čežnji za apsolutnom čistotom, pojedinačnog i opšteg”, stoji u odluci žirija „Vidovdanskog pesničkog bdenija”, koji je radio u sastavu: pesnikinja Zlata Kocić, prof. dr Slobodan Vladušić i književni kritičar Žarko Milenković koji je pesnikinji nagradu uručio.

Olivera Nedeljković (rođena Vuksanović, Čačak, 1973) je bibliotekar savetnik Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” u Čačku. Nakon završene Gimnazije u rodnom gradu, diplomirala je na Grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Objavila je zbirke poezije Vodeni cvet, Pribor za čitanje, Suvlasnici beline i zbirku poezije u prozi Posteljica. U izdanju beogradske izdavačke kuće Čekić 2013. godine objavila je knjigu priča za decu Pričino dete, ovenčanu književnom nagradom Momčilo Tešić. Pesme su joj prevođene na poljski, španski, makedonski i ruski jezik. Autor je i dve knjiga eseja.

Od 1999. godine zaposlena je u čačanskoj Biblioteci, gde je najpre obavljala poslove informatora na Odeljenju za odrasle čitaoce, a od 2004. godine radi u Zavičajnom odeljenju. Objavila je više radova koji osvetljavaju delo znamenitih stvaralaca iz književne prošlosti čačanskog kraja (Vladislava Petkovića Disa, Danice Marković, Dragoslava Grbića, Stevana Lukovića, Kosare Cvetković, Milice V. Mišković, Desanke Dugalić, Radoja Jankovića…). Bavi se i bibliografskim radom. Autor je niza publikacija koje predstavljaju priloge za bibliografiju značajnih srpskih pesnika (Aleksandra Ristovića, Milosava Tešića, Radmile Lazić, Miroslava Maksimovića, Milana Đorđevića, Saše Radojičića i Zlate Kocić).

Tokom Vidovdanskih svečanosti koje su organizovane 28. put uručene su književne nagrade i našim istaknutim književnim stvaraocima: Ivanu Negrišorcu „Zlatni krst kneza Lazara”, Bratislavu R. Milanoviću „Gračanička povelja” i Vesni Kapor „Kondir Kosovke devojke”. Osim nagrađenih književnika, svoje stihove, u slavu Vidovdana i nagrađenih, govorili su pesnici: Živorad Nedeljković, Zlata Kocić, Dragan Hamović, Dragomir Kostić, Radosav Stojanović, Zoran S. Nikolić, Miki Jovanović, Milorad Ivić, Nenad Radenković Jero, Dragiša Bojović i Zoran Nedeljković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here