Samo oko 100.000 penzionera u Srbiji do sada je podiglo svoje penzionerske kartice, iako je Fond PIO od aprila, kada je počela izrada do danas, uspeo da izradi novi identifikacioni dokument za gotovo sve korisnike penzija. Ovih dana očekuje se da kartice budu izrađene i za preostalih osam filijala čime će posao biti završen, a najstarijim sugrađanima preostaje samo da svoj dokument podignu u filijali kojoj pripadaju i počnu da koriste pogodnosti koje on nudi.

Sa karticom oni više ne moraju u novčaniku da imaju poslednji ček od penzije kako bi dokazali svoj status. One se izrađuju od aprila za postojeće korisnike prava, a dinamika štampe je utvrđena prema opštinama, tako da se, shodno tome, raspodeljuju.

– Do sada su izrađene za korisnike 23 filijale Fonda, pored Beograda i Novog Sada, penzioneri svoje kartice mogu da podignu i u još dvadesetak filijala, kao i u svim njihovim službama i ispostavama – kažu u Fondu PIO.

Fond će blagovremeno obaveštavati javnost o svakoj sledećoj organizacionoj jedinici u kojoj će početi podela penzionerskih kartica, a o svim detaljima u vezi sa raspodelom korisnici se mogu informisati i putem sajta Fonda www.pio.rs.

Nakon izrade i raspodele novih dokumenata zatečenim korisnicima penzija, pristupiće se izradi penzionerskih kartica za nove korisnike, koji su uključeni u isplatu posle 26. februara 2018. godine.

– Penzionerske kartice Fonda PIO koriste se za dokazivanje statusa korisnika prava i važe samo uz lični identifikacioni dokument – objašnjavaju nadležni. – Jedan od glavnih razloga za njihovo uvođenje je zaštita ličnih podataka korisnika, jer se do sada status penzionera dokazivao penzijskim čekom, odnosno izveštajem o penziji, rešenjem o ostvarenom pravu ili posebnom potvrdom koju najstariji mogu da dobiju u Fondu, a na ovim aktima se nalaze lični podaci o penzioneru koji su vidljivi i dostupni velikom broju lica.

U Fondu PIO naglašavaju da će korišćenjem penzionerskih kartica korisnici jednostavnije i bezbednije dokazivati svoj status i koristiti pogodnosti koje im status penzionera omogućuje, a da pritom potpuno zaštite lične podatke.

IZRADA KOŠTA 55 DINARA

Troškovi izrade kartice, kao i troškovi dostave do filijale, službe ili ispostave iznose 55 dinara po kartici. Penzionere to ne košta ni dinara, već se sav novac obezbeđuje iz kase Fonda PIO.
Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here