Sudski izvršitelji su, uz prisustvo policije, po sedmi put pokušali da prinudno preuzmu pogon za izradu kugličnih vretena u čačanskoj Fabrici reznog alata (FRA).

Radnici i predstavnici sindikata se nadaju da će rešenje biti pronađeno, kako bi ovaj pogon i dalje funkcionisao.

“Uveren sam da predlozi postoje od strane menadžmenta i pravnih zastupnika koji se tim bave i da će problem biti rešen. Moramo naći rešenje na dobrobir FRA i poverioca koji je otkupio preko suda”, izjavio je predsednik samostalnog sindikata FRA, Milutin Nikitović.

U ovom pogonu proizvode kuglična vretena za odbrambene raketne sisteme, a Nikitović kaže da bi svako pomeranje svega toga, koje je fundamentirano i komplikovano, dovelo u pitanje dalju proizvodnju.

“Radnici su odlučni da odbrane pogon, jer smatraju da su u pravu”, istakao je Nikitović.

On je izjavio da je u FRA trenutno zaposleno 560 radnika, plate se isplaćuju, ali ne i porezi i doprinosi.

“U pregovorima smo sa Ministarstvom privrede i očekujemo zaključak vlade za konverziju u kapital. Kada se završi ta procedura predstoji nam predaja unapred pripremljenog plana reorganizacije i rešavanje konačnog statura FRA, kao i ostalih preduzeća koji su bili u metalskom kompleksu. Mislim da smo ostali ne rešeni samo mi i Ikarbus iz Beograda”, rekao je Nikitović.

Upravnik pogona za izradu kugličnih vretena u FRA, Ljubiša Mijailović, tvrdi da je dug preduzeća postao aktuelan kada je “počela gradnja buduće Ulice 10 i taj deo postao lepa rađevinska zona”.

Smatra da bi trebalo da se poštuje zakon o zaštiti ovakvih fabrika.

“Nismo vojna fabrika, zbog toga taj zakon štiti firme za vojnu industriju Srbije. Važnija je jedna građevinska zona od jedne tehnologije koja će definitivno da se zatvori”, naveo je Mijailović.

Pogon je osnovan 1986. godine, uz velike napore tadašnjeg rukovodstva FRA i grada Čačka, nabavkom programskih mašina engleskog proizvođaca Matriks teških po više desetina tona.

Media portal

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here