Javno preduzeće za izgradnju opštine Gornji Milanovac svakodnevno radi na sanaciji rečnih korita na kojima je usled vremenskih nepogoda došlo do izlivanja reka.

Prema rečima direktora tog preduzeća, Božidara Vučetića mašine su trenutno u MZ Brđani, u zoni naselja Topalovići: „Ovde smo imali velike probleme, unazad nekih deset godina. Korito reke Despotovice je zapušeno i dolazi do izlivanja reke u privatne parcele. Sada čistimo taj deo i uređujemo korito u dužini od jednog kilometra. Takođe ćemo uraditi deonicu od dvesta metara na reci Dičina u zoni mosta, kod crkve.“ Direktor je takođe rekao i da u ovom trenutku, mašine ovog preduzeća saniraju posledice nevremena koje je početkom juna zadesilo opštinu Gornji Milanovac i to u mesnim zajednicama Dragolj, Trudelj, Teočin, Družetići, Koštunići, Kamenica, Pranjani i Gojna Gora. Mašine aktivno rade na sanaciji u gotovo svim nabrojanim mesnim zajednicama i ti poslovi su pri kraju, tako da će se sredinom jula nastaviti sa redovnim poslovima iz plana i programa javnog preduzeća za izgradnju.

Predsednik Mesne zajednice Brđani Dragomir Savića, rekao je da su ranijih godina ove dve reke često plavile i pravile velike probleme meštanima zbog neregulisanog toka: „Korita su konstantno zarastala drvećem i nisu bila uređena. Želim da se zahvalim na tome što smo uspeli da dobijemo ovu mašinu i da uredimo korita ovih reka. Skoro svake godine oko dvadesetak domaćinstava na Despotovici i isto toliko na Dičini bilo je ugroženo plavljenjem ovih reka. Ako budemo uspeli da sredimo ovo i da pročistimo korita do kraja to će biti fenomenalno. Biće primer svim selima kako napraviti preventivne mere protiv poplava. Ima otpora od strane građana, ali ima i onih koji hvale ovo što radimo.“

Načelnik štaba za vanredne situacije Milorad Dimitrijević rekao je da opština Gornji Milanovac nastavlja sveobuhvatan i dobar posao: „Jedna od kritičnih deonica jeste ova u Brđanima. Veći broj domaćinstava više puta u toku godine je ugrožen i mislim da ćemo sada, angažovanjem ovih mašina i bagera, uspeti taj problem dugotrajnije da rešimo.“ Dimitrijević je podsetio da je isti problem rešen i na koritu Davidovičke reke u Davidovici i da će se sa ovom praksom nastaviti i u budućnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here