Grad Čačak je budžetom za ovu godinu, za pet mera aktivne politike zapošljavanja opredelio 40.000.000 dinara. Predstavnici lokalne samouprave uručili su danas rešenja poslodavcima za zapošljavanje 61 osobe. Gradonačelnik Milun Todorović, izrazio je očekivanje da će zahvaljujući ovim merama, ali i najavljenim stranim investicijama, broj nezaposlenih u gradu na Moravi biti manji.

Za meru novo zapošljavanje lokalnim budžetom opredeljno je 14.000.000 dinara. Sredstva za zapošljavanje dobila je i firma “Fig”, koja se bavi izradom nošnji i košulja. Namera im je bila da zaposle dva tekstilca, međutim sredstva su im odobrena za jednog.

“Zastupam sina koji je prošle godine osnovao sopstvenu firmu. Subvencije nam mnogo znače, jer sam ih ja prethodnih godina koristila za svoju firmu. Plan je da proširimo proizvodnju i zaposlimo još radnika”, rekla je Milka Popović.

Ova mera u Čačku se primenjuje 12 godina i zahvljajući njoj posao je dobilo oko 700 Čačana. Ove godine za meru novog zapošljavanja konkurisalo je 67 poslodavaca, koji nameravaju za uposle 95 ljudi.

“Međutim, novca je bilo samo za 57 zahteva, odnosno 61 lice. Od tog broja troje je invalidnih lica, jedan je samohrani roditelj i pet roditelja kojima je odlukom suda povereno staranje o deci. Poslodavac je obavezan da nezaposleno lice primi u radni odnos na neodređeno vreme i da ga drži minimum godinu dana. Za svakog novozaposlenog predviđeno je 220.000 dinara, a za nezaposleno lice i iz kategorije teže zapošljivih 300.000 dinara”, rekao je direktor Filijale NZS u Čačku Saša Obradović.

Kada je reč o ostalim merama zapošljavanja, grad je za javne radove i stručnu praksu opredelio po 7.000.000, samozapošljavanje 9.000.000, obuke 3.000.000 dinara.

Ona je rekla da u ovom trenutku nije realizovana obuka za poznatog poslodavca.

“Čekamo izjašnjenje našeg prvog investitora, firmu ‘Forverk’. Ukoliko budu iskazali potrenu da su im neophodna sredstva za obuku, mi smo opredelili 3.000.000 dinara za te namene iz lokalnog budžeta. Ukoliko on bude hteo da sopstvenim sredstvima finansira obuku, onda ćemo mi izvriti rebalans i 3.000.000 prebaciti na neku od mera gde imamo veće potrebe”, objasnila je pomoćnik gradonačelnika Čačka, Mirjana Đoković.

Dolazak dve nemačke kompanije koje bi narednih meseci trebalo da počnu sa radom, znatno će smanjiti broj nezaposlenih u Čačku kojih je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u junu bilo 7.940, što je znatno manje u odnosu na prethodine godine.

“Ubeđen sam da će ‘Viland elektrik’ već tokom leta i jeseni, a ‘Forverk’ tokom zime i naredne godine zaposliti više naših sugrađana. Idemo u borbu za što više zaposlenihm”, rekao je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Ciljevi su visoki, kaže on, dodajući da ga raduje činjenica što se broj zaposlenih u fondu PIO povećava.

“Sada he zaposleno 33.200 ljudi. Cilj je da zaposlenih bude više od 35.000, to je najvažnije, kao i da broj nezaposlenih bude ispod 6.000. Takođe, imamo i 28.000 penzionera o kojima vidimo računa kroz razne socijane politike i druga davanja iz budžeta”, naveo je Todorović.

Todorović je rekao da je su predstvanici nemačke firme “Viland elektrik”, koja planira da zaposli 60 radnika, stupili u kontakt sa ljudima iz Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i da se pri oglasi za zapošljavanje očekuju vrlo brzo.

Media portal

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here