Nevreme koje je prethodne noći zahvatilo područja mesne zajednice Trudelj i mesne zajednice Dragolj nanelo je nezapamćenu štetu infrastrukturi. Štab za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac, na čelu sa komadantom štaba Dejanom Kovačevićem proglasio je vanrednu situaciju u ova dva sela.

Obilaskom terena i sagledavajući posledice koje je nevreme ostavilo za sobom komadant Štaba za vanredne situacije rekao je da su one nezapamćene do sada.

„Kiša koja je padala sinoć od 23 časa do 02 časa po ponoći napravila je jako velike bujične vode koje su bukvalno odnele kompletnu infrastrukturu u selima Trudelj i Dragolj. U Trudelju imamo veliki problem sa mostom koji vodi u zaseok Matići. Njega je bujica vode bukvalno pomerila. Ljudi koji žive u tom delu ne mogu da dođu do svojih kuća. Sva raspoloživa mehanizacija opštine Gornji Milanovac nalazi se u ova dva sela.“ Kovačević je dodao da je u selu Dragolj dvadeset domaćinstava bukvalno odsečeno i nema mogućnosti pristupa tim domaćinstvima: „Situacija alarmanta u ova dva sela. Mi ćemo učiniti sve što je potrebno da u najkraćem roku normalizujemo život u ova dva sela. Za pomoć ćemo se obratiti i državi, kako bi nastalu štetu sanirali u potpunosti“.

Božidar Vučetić, direktor javnog preduzeća za izgradnju opštine rekao je da se ovo preduzeće odmah odazvalo na poziv predsednika mesnih zajednica Dragolj i Trudelj i izašlo sa raspoloživom mehanizacijom na teren.

„Povukli smo mehanizaciju iz gornjih sela saniramo ono što je u našoj moći. Pravićemo koncepciju i pronaći ćemo najbolje moguće rešenje za ovaj vikend. Štete su ogromne, a posebno je velika šteta na mostovima“.

Predsednik mesne zajednice Trudelj, Zoran Matić izjavio je da je nevreme koje je sinoć zahvatilo ovo područje opštine Gornji Milanovac bilo jače i gore nego prethodnog puta.

„Ponovo nam je nevreme uništilo sve. Još više nam je odnelo puteve, mostove i sve što smo radili. Sve nam je odnelo i opet krećemo od nule. Predsednik opštine i direktor javnog preduzeća za izgradnju su nam obećali pomoć i nadam se da ćemo sanirati ove posledice. Ovo je haos još veći nego što je bio“.

Na sednici štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac pored toga što je proglašena vanredna situacija, naloženo je svim subjektima sistema zaštite i spasavanja na teritoriji opštine Gornji Milanovac da preduzmu sve potrebne mere za otklanjanje posledica ove elementarne nepogode. Takođe, naleže se Opštinskoj upravi da uputi Komisije nadležne za procenu štete prouzrokovane elementarnom nepogodom – kišom. Na području mesnih zajednica koje su pogođene elementarnom nepogodom, aktiviraće se rad Saveta mesnih zajednica i poverenika civilne zaštite iz istih mesnih zajednica.

Na području sela Trudelj i Dragolj nema životno ugroženog stanovništva i trenutno je u prekidu snabdevanje električnom energijom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here