Na poslednjoj sednici Skupštine Čačka, održanoj 7. juna 2018. godine, za vršioca dužnosti ustanove „Zračak“ postavljena je Ana Jakovljević, što je svakako bio signal da će ustanova konačno početi da funkcioniše u okviru zakonskih okvira. Tu odluku su svi odbornici pozdravili, imajući u vidu da je ova ustanova funkcionisala, voljom vlasti u gradu, bez odgovornog lica nekoliko meseci. Odbornici Skupštine grada Čačka nadali su se da su izborom vršioca dužnosti direktora Ustanova „Zračak“ stavili tačku na proizvedeni haos.

Međutim, postavlja se pitanje, ako je stavljena tačka na funkcionisanje ustanove bez odgovornog lica, zašto je sazvana i održana vanredna sednica Komisije za kadrove u četvrtak 5. jula , na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila prestanak funkcije prethodne direktorke Angeline Mandić, danom imenovanja vršioca dužnosti Ane Jakovljević?

Stoga postavljam pitanja:

1. Ko je u vremenskom vakuumu potpisivao dokumenta kao odgovorno lice ove ustanove?

2. Ko je u vremenskom vakuumu imao zakonsko pravo da zastupa ustanovu „Zračak“?

3. Ko će odgovarati za potpisana dokumenta u neskaldu sa zakonom ( rešenja, ugovori, plaćanja…) od 10. juna do 5. jula i zašto je gradska vlast ustanovu dovela u ovakav položaj?

4. Da li se vršilac dužnosti ove ustanove obraćala osnivaču za pravno tumačenje nastale situacije, i da li je dobila zvaničnu preporuku pravne ili nadležne službe grada Čačka?

5. Koje su ingerencije upravnog odbora Statutom ove ustanove ( predsednik Skupštine grada je prethodnom upravnom odboru osporavao mogućnost zastupanja do imenovanja odgovornog lica) , i po kom osnovu ( validnom dokumentu) je upravni odbor i njegova predsednica ( pravnica po struci) ovlašćena da potpisuje dokumenta i donosi određena rešenja? Primer je rešenje o razrešenju lica odgovornog za postupanje za informacije od javnog značaja, okačeno na oglasnoj tabli ove ustanove, u kome se uzgred rečeno, poziva na član zakona kojim je ona odgovorno lice ustanove, pa shodno tome i donosi rešenja?

6. Koliko je još nezakonitih dokumenata doneto na ovaj način ( čime će se svakako pozabaviti nadležne inspekcije)?

O svemu ovome, a i još mnogo toga, vršilac dužnosti direktora Ustanove „Zračak“ imaće priliku da objasni odbornicima već na sledećoj sednici Skupštine grada Čačka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here