Na današnjoj, desetoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac, sazvanoj u uslovima proglašene vanredne situacije za naseljena mesta Trudelj i Dragolj, zbog posledica elementarne nepogode – jake kiše, govorilo se o trenutnoj situaciji na terenu i merama koje su preuzete, kako bi se život u ovim selima što pre normalizovao.

Članovi opštinskog štaba za vanredne situacije izvestili su komadanta štaba i predsednika opštine Dejana Kovačevića o trenutnom stanju na terenu i preduzetim aktivnostima preko vikenda.

Direktor javnog preduzeća za izgradnju Božidar Vučetić obavestio je članove štaba da se na terenu nalaze pojačane ekipe, šest kamiona, tri skipa i bager. Ekipe rade u dve smene i radi se u oba pravca, i u pravcu Trudelja i u pravcu Dragolja. Trenutno se nasipaju nekategorisani putevi koji su potpuno oštećeni. Kako je izvestio Vučetić, najveći problem je trenutno na mostovima i to, na tri mosta u Dragolju koji su potpuno uništeni i na jednom mostu u Trudelju koji je oštećen i nije za upotrebu. Već danas na teren će izaći projektant za mostove, kako bi se ovaj problem rešio u što kraćem roku. Od srede, kada se očekuje poboljšanje vremenskih uslova, kreće se sa završnom fazom radova u ovom području.

Prema rečima zamenika načelnika opštinske uprave, Dejana Veljovića, obrazovane su Komisije za evidenciju nastale štete prouzrokovane elementarnom nepogodom. Rad ovih komisija dopunjen je dodavanjem saobraćajnog policajca i građevinskog inženjera. Takođe, obrazovana je i Komisija za evidenciju i kategorizaciju stambenih objekata. Članovi Komisije su na terenu i preliminarna procena štete se očekuje u naredna dva do tri dana.

Član štaba za vanredne situacije ispred Javnog komunalnog preduzeća Gornji Milanovac rekao je da mašine ovog preduzeća stoje na raspolaganju i da će biti upućene u krizno područje. Takođe, izvestio je članove štaba da je brana u Gornjim Banjanima pod kontrolom i da nema opasnosti od izlivanja.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova PS Gornji Milanovac i Vatrogasne jedinice Gornji Milanovac, kao i predstavnik Vojske Srbije i Crvenog krsta Srbije rekli su da nisu imali poziva za pomoć sa teritorija ova dva sela, ali da su upoznati sa celokupnom situacijom i da su spremni da se uključe u akciju i da deluju ukoliko za to bude bilo potrebe.

Kada je reč o snabdevanju električnom energijom, u nedelju u toku dana sve je servisirano i otklonjeni su svi kvarovi. Kao posledica nevremena pregoreo je transformator u Trudelju, ali je i taj kvar otklonjen. Ekipe Elektrodistribucije Lazarevac su na terenu i otklanjaju prijavljene kvarove na niskonaponskoj mreži, kao i ekipe Telekom Srbije, koji rade na otklanjanju telefonskih smetnji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here