Zadružni savez Srbije u saradnji sa FAO i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a uz podršku i partnerstvo opštine Gornji Milanovac organizovao je danas sastanak u zgradi Okružnog načelstva na temu „Podrška razvoju zemljoradničkih zadruga u Republici Srbiji“.

Opštinu Gornji Milanovac na ovom sastanku predstavljali su predsednik opštine Dejan Kovačević i šef Kancelarije za poljoprivredu Milka Nedeljković. Pored predstavnika lokalne samouprave, na skupu su govorili i koordinator projekata FAO i Evropske banke za obnovu i razvoj za Srbiju Miloš Milovanović, zatim načelnik u Ministarstvu bez portfelja dr Siniša Perić, predstavnici Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović i Dragan Marković, kao i profesor Poljoprivrednog fakulteta Vladimir Zakić. Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnici Regionalnog zadružnog saveza za raški, rasinski i moravički okrug Stevo Radoičić i Predrag Belić, kao i direktori osnovanih zadruga moravičkog i rasinskog okruga.

Na sastanku bilo je reči o edukaciji kada se govori o podršci razvoja zemljoradničkih zadruga u Republici Srbiji, sa posebnim osvrtom na neophodnost uspostavljanja jedinstvenog i efikasnog sistema zadružne revizije.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević zahvalio se svima što su prisustvovali današnjem sastanku na kome su razmenjena mišljenja o tome kako će se agrarna politika u narednom periodu voditi.

„Danas se govorilo o tome kako naši poljoprivredni proizvođači mogu doći do značajnih finansijskih sredstava za podizanje same poljoprivredne proizvodnje. Naravno, lokalna samouprava sa 50 miliona dinara podsticaja poljoprivredi na godišnjem nivou pokušava da isprati prazan prostor između subvencija Republike i subvencija koje su na međunarodnom nivou. Tu pričamo o IPARD subvencijama koje su jako značajne i mi sa formiranjem poljoprivrednih zadruga možemo da priđemo tim sredstvima.“

Kovačević je najavio da će Zadružni savez Srbije pomagati svim zadrugama kada je reč o apliciranju za određene programe i da će oni ideje poljoprivrednika i zadrugara pokušati da predoče u jedan konkretan program kako bi mogli da apliciraju za određena sredstva. Predsednik je posebno naglasio da će opština Gornji Milanovac preko Kancelarije za poljoprivredu i dalje biti pravni i stručni konsultant svim novoosnovanim zadrugama, svim poljoprivrednim proizvođačima kako bi planskim ulaganjem u agrar došlo do podizanja poljoprivredne proizvodnje. Kovačević je rekao da je opština Gornji Milanovac u samom vrhu u Moravičkom okrugu kada je reč o osnovanim zemljoradničkim zadrugama.

„Mi smo do sada na teritoriji opštine Gornji Milanovac osnovali pet zadruga i to nije kraj. Uveliko se radi, održavaju se tribine na kojima poljoprivredni proizvođači prepoznaju šta je njihova korist kada je reč o ukrupnjavanju poseda, a to je svakako otvaranje većih mogućnosti kod fondova Evropske unije. Cilj lokalne samouprave jeste da dostignemo visok stepen poljoprivredne proizvodnje.“

Načelnik u Ministarstvu bez portfelja dr Siniša Perić istakao je da je uloga ovog ministarstva u programu podrške razvoja zemljoradničkih zadruga pre svega finansijska podrška zadrugama:

„Program je izašao pre desetak dana i to je nastavak programa od prošle godine, s tim što su ove godine sredstva znatno veća i ona iznose 823 miliona dinara. Za stare zadruge je predviđeno 15 miliona dinara, za novoosnovane 7.5 miliona dinara i za složene zadruge taj iznos je 60 miliona dinara.“

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović o trenutnoj situaciji u Republici Srbiji kada je reč o zadrugama rekao je da je jedan od osnovnih zadataka Zadružnog saveza rad na terenu.

„Veoma značajno je napomenuti da je od početka godine formirano oko sedamdeset novih zadruga. Prošlu godinu smo završili sa sto osamdeset i pet novoformiranih zadruga, preko polovine i dalje posluje što je jako pohvalno. To je znak da su sitni proizvođači uvideli da jedino preko zadruge mogu da stvore jedan zadružni proizvod. Vlada Republike Srbije je ove godine opredelila četiri puta više sredstva nego prošle godine, što znači da smo sistemski uradili dobar posao.“

Koordinator projekata FAO i Evropske banke za obnovu i razvoj za Srbiju Miloš Milovanović izrazio je veliko zadovoljstvo što je prema njegovim rečima sastanak održan u Gornjem Milanovcu bio veoma dobar.

„FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj u saradnji sa Vladom Republike Srbije već dve godine rade u oblasti zadrugarstva. Sektor zadrugarstva smo prepoznali kao sektor potencijala u našoj zemlji. Sa druge strane u ovom trenutku, taj potencijal nije iskorišćen u meri u kojoj bi mogao da bude i zbog toga smo mi angažovali određena finansijska sredstva, učestvovali u izradi Zakona o zadrugama i pomogli smo u implementaciji ovog Zakona. Verujemo, a i konkretni primeri širom sveta to i pokazuju, da je zadrugarstvo uspešan odgovor na pitanje globalizacije, da je udruživanje poljoprivrednih proizvođača kroz zadrugu način na koji oni mogu da prežive i cenovne i kvantitativne aspekte konkurentnosti sa kojima se susreću na tržištu.“

Konkurs je otvoren i traje do 15. avgusta 2018. godine. Sve zainteresovane zadruge mogu u saradnji sa Kancelarijom za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac ili sa Zadružnim savezom Srbije da konkurišu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here