Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



KOSIDBA NA RAJCU: Otkos zlata vredan

post-title


Kosidba na Rajcu, jedna od najstarijih turističkih manifestacija u Srbiji, ove godine će biti održana od 13. do 15. jula. Već 46 godina, ova manifestacija sa velikim uspehom čuva tradiciju dugu više od jednog veka – oživljava nekadašnji život na selu i slavi završetak sezone košenja planinskih livada.

[caption id="attachment_77130" align="alignnone" width="620"] foto: B. Puzović[/caption]

U petak, 13. jula, na Rajcu od 21 čas počinju rok koncerti – Astor Lajka, „Ućuti pas“, „Organizam“, „Strah od Džeki Čena“. Zvanično otvaranje manifestacije predviđeno je za nedelju, uz defile kosača, trubača, ručkonoša, vodonoša… Sledi revijalno, pojedinačno i ekipno takmičenje kosača, i na kraju dodela prestižnog priznanja „Zlatna kosa“.

Nedeljno popodne rezervisano je za nastup KUD „Ljig“ iz Ljiga, proglašenje pobednika i dodelu priznanja i koncert trubačkog orkestra „Etno-art“.

– Među najvažnijim poslovima u stočarskim krajevima bila je kosidba – objašnjava Vladimir Ivanović iz Turističke organizacije Ljig. – U stara vremena, letina se sakupljala uz pomoć moba, kada bi se kosači okupljali jedni kod drugih. Na mobu, inače, obično su dolazili mladi. Mobe su i ženska prela i posela. Na tim okupljanjima se prelo, plelo i vezlo, uz pesmu, priču i pouke mlađima. Svako je trebalo pokaže ono što najbolje zna i ume. Mobe su, tako, bile pravi izraz života jedne seoske zajednice.

Kosačima, takmičarima, u obzir se uzima brzina, širina, kvalitet i ujednačenost otkosa. Zlatnu kosu do sada je najviše – čak sedam puta – osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

Prošle godine, Kosidba na Rajcu dobila je najmlađeg pobednika u svojoj istoriji! „Zlatnu kosu“ osvojio je osamnaestogodišnji Vuk Vučković iz Preljine kod Čačka, koji je uspeo da nadmaši i mnoge prekaljene kosce, od kojih su mnogi na Kosidbi i više puta trijumfovali. Jedina žena kosač na Rajcu je Slađana Božić (47) iz sela Bovan kod Aleksinca, koja piše pesme i bavi se poljoprivredom… Novosti



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar