Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Prva grupa poljoprivrednika potpisala ugovore za podsticajna sredstva

post-title


Prva grupa Gornjomilanovačkih poljoprivrednika, njih sto četrdeset i četiri, potpisali su ugovore za podsticajna sredstva sa opštinom Gornji Milanovac. Odlukom o budžetu Opštine Gornji Milanovac za 2018. godinu, na ime mera podrške ruralnom razvoju opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 50.000.000,00 dinara od čega su sredstva u iznosu od 43.900.000,00 dinara namenjena za subvencije poljoprivrednim gazdinstvima, a sredstva u iznosu od 200.000,00 dinara namenjena su za dotacije nevladinim organizacijama.

Predsednik opštine Dejan Kovačević, rekao je da je u ovom prvom krugu potpisivanja ugovora izdvojeno malo više od deset miliona dinara.

„Vidim da su se poljoprivredni proizvođači orijentisali na nabavku sistema za navodnjavanje, za nabavku junica i pre svega za pravo ulaganje u agrarnu proizvodnju. Ja sam i danas, u razgovoru sa njima apelovao da se koriste subvencije i za navodnjavanje i za protivgradnu zaštitu u vidu protiv gradnih mreža i da koriste osiguranje. Opština Gornji Milanovac i Republika Srbija svake godine izdvajaju sredstva u tu svrhu, ali poljoprivredni proizvođači slabo koriste te mogućnosti. Svake godine, usled vremenskih neprilika imamo velike štete na poljoprivredi. Ove godine je to preko trista miliona dinara što je ogroman novac ne samo za budžet opštine Gornji Milanovac, već i novac koji je izgubljen u poljoprivrednim proizvodima gde gube i sami poljoprivredni proizvođači.“

Kako bi se smanjili ti gubici, prema rečima Kovačevića, poljoprivrednici moraju imati sisteme za navodnjavanje, protivgradne mreže, moraju osiguravati svoje useve i plodove, a to je sve moguće kroz subvencije koje daje opština Gornji Milanovac. U razgovoru sa poljoprivrednim proizvođačima Kovačević je naglasio da je Gornjem Milanovcu potrebna ozbiljna prerađivačka industrija kako bi se na tržište plasirao i gotov proizvod, a ne samo sirovine.

„Plasiranjem gotovog proizvoda možemo da postignemo realnu cenu, ne moramo na kraju sezone da strahujemo kolika će cena biti, već će se ta cena, u saradnji sa kompanijama, znati unapred. Primer za to nam je nekadašnje poslovanje kompanije „Takovo“ u nekom mnogo većem obimu nego što to danas radi. Opredelili smo jedan deo opštinske zemlje koji ćemo ponuditi takvim investitorima. U pregovorima smo sa nekoliko Nemačkih kompanija i gledamo da u najkraće moguće vreme obezbedimo takav vid prerađivačke industrije ovde, kako bi zajedno sa njima podizali poljoprivrednu proizvodnju.“

Šef kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac, Milka Nedeljković, rekla je da opština Gornji Milanovac subvencioniše poljoprivrednu proizvodnju kroz pet programa mera.

„Subvencionišemo poljoprivrednu proizvodnju kroz direktne podsticaje u primarnu biljnu proizvodnju, kroz sertifikaciju poljoprivredne proizvodnje i nabavku proizvoda u sertifikaciji, kroz mere veštačkog osemenjavanja, nabavku kvalitetnih umatičenih junica i umatičenih grla ovaca. Pokušavamo da za sve vidove poljoprivredne proizvodnje poljoprivrednicima opštine Gornji Milanovac stavimo na raspolaganje budžetska sredstva kako bi oni podigli produktivnost svoje proizvodnje.“

Poljoprivrednici opštine Gornji Milanovac u najvećem broju su se opredelili za kupovinu sredstava za navodnjavanje, za kupovinu umatičenih junica, kupovinu umatičenih grla kvalitetne jagnjadi, kao i za nabavku priključnih mašina svih vidova poljoprivredne proizvodnje.

Predsednik opštine Dejan Kovačević obraćajući se poljoprivrednicima rekao je da im opštinska Kancelarija za poljoprivredu uvek stoji na raspolaganju za sve što je potrebno. Takođe, Kovačević je pozvao poljoprivrednike da se udružuju u zadruge, jer će na taj način, pored sredstava koje izdvajaju opština i Republika, imati pristup mnogo većim sredstvima i fondovima Evropske unije.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar