Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će od 1. septembra u školama u Srbiji biti zaposleno 155 psihologa i da je to omogućeno zahvaljujući uštedama koje su napravljene u sistemu.

Govoreći o radu novoosnovane Komisije za borbu protiv narkomanije u školama on je rekao da škole u Srbiji već imaju programe za borbu protiv droge, ali da će sada sve biti pojačano i da će se više raditi na uključivanju roditelja.

„Škole imaju programe prevencija protiv droge, na tome se stalno radi. Međutim, kada roditelje zovete na neko predavanje o drogi dođe 10 odsto njih. Takođe, u školama je smanjen broj psihologa iz nekih neobjašnjivih razloga. Mi smo uštedeli u sistemu i od 1. septembra zaposlićemo 155 psihologa u celoj Srbiji”, rekao je ministar.

Upitan da li će se koristiti testovi za detekciju droge u školama, Šarčević je pojasnio da postoje dve vrste testova i da se mogu koristiti testovi za tretiranje površina, ali ne i testovi za proveru učenika, jer to zakon ne dozvoljava.

„Roditelji mogu da testiraju svoju decu. Zato je Savet roditelja bitno telo koje mora da se uključi u borbu protiv droge, zajedno sa školom”, naglasio je on za TV Prva.

Za roditelje koji neće da sarađuju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, podsetio je ministar, predviđa velike novčane kazne.
Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here