Rušenje mosta na rekonstruisanoj brani na reci Moravici u Ivanjici počeće 16. jula. U isto vreme, u okviru kompleksa stare, krenuće i izgradnja nove mini-hidroelektrane, nezvanične su ali pouzdane informacije iz vrha JP „EPS“.

Kako su dozvole za gradnju centrale i rušenje betonskog mosta dobijeni izabran je konzorcijum preduzeća koji će realizovati ove radove.

Takozvanu servisnu stazu ukloniće preduzeće „Hidro Tan“ iz Beograda, dok je nosilac posla na izgradnji nove mini-hidrocentrale preduzeće „Elnos“, takođe iz Beograda. U konzorcijumu sa njima su još i preduzeća „Kesler“ (Kössler) iz Austrije, „Pupin“ i „Hidro Tan“ iz Beograda.

Rušenjem kosog betonskog mosta ispred rekonstruisane brane, ispoštovaće se mere tehničke zaštite koje je doneo Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, ali i zahtev velikog broja Ivanjičana koji smatraju da je ovaj most –servisna staza ugrozio simbol varoši koji se nalazi u gradskom parku.

U okviru kompleksa stare hidrocentrale gradi se nova mini-hidroelektrana instalisane snage 670 kW, koja će godišnje proizvoditi 2,23 miliona kilovat-sati električne energije.

Investitor je „Elektroprivreda Srbije“, a u njenu izgradnju biće uloženo 1.240.000 evra. Sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Gradnja nove mini-hidroelektrane podrazumeva izgradnju mašinske zgrade sa ugradnjom nove elektromašinske opreme. Godišnji proizvodni kapacitet značajno će povećati proizvodnju male HE „Moravica“, a time i iskorišćenost ove reke za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.
Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here