Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Vrhunsko licemerje i bezobrazluk na primeru Prehrambeno ugostiteljske škole

post-title


U prethodnih nekoliko nedelja u javnosti su se mogli čuti komentari na račun funkcionisanja Prehrambeno-ugostiteljske škole(PUŠ) i krajnje bezobrazne optužbe od strane pojedinaca na račun Srpske napredne stranke, saopštio je narodni poslanik Srpske napredne stranke Marko Parezanović.

Pre otprilike godinu dana u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi došlo je do promena na mestu direktora. U ovoj i još jednoj srednjoj školi došlo je do seksualnog uznemiravanja učenica od strane jednog profesora što su učenice i prijavile. Rukovodstvo ovih škola ostavilo je profesora u nastavi i to baš u odeljenjima kojima su pripadale pomenute učenice. Zaštitnik građana izdao je preporuku školskim odborima da promene direktore. Kako oni to nisu učinili ministar je preuzeo odgovornost i promenio direktore u dve srednje škole u Čačku, od kojih je jedna PUŠ.

Za VD direktora je imenovana Milica Tomić, profesor engleskog jezika, koja je završila studije na BU, sa visokim prosekom, a u nastavi radi duže od 10 godina. Odmah posle toga krenuli su napadi od strane opozciije, dela medija kao i dela kolektiva PUŠ. Jedini razlog za napade bio je taj što je Milica Tomić član SNS-a. Napadi su bili toliko niski da je narodni poslanik Boško Obradović na sednici narodne skupštine izjavio da Milica Tomić nikada nije radila u nastavi, što predstavlja gnusnu laž zbog koje se Obradović lično izvinio Milici Tomić, ali ne i javno. Kolektiv je insistirao na tome da oni izaberu direktora kojeg oni žele i za to su imali podršku sindikata odnosno SOČ-a koji je u više škola podgrevao štrajkove.

Posle niza štrajkova kolektiv PUŠ je insistirao na raspisivanju konkursa za izbor direktora ove škole uz garanciju da će ministar ispoštovati odluku kolektiva i školskog odbora koji je izabran po ključu 3+3+3. Konkurs je raspisan i kolektiv je ubedljivo dao podršku Dragici Simović koja je inače zaposlena u ovoj školi. Na sednici školskog odbora članovi školskog odbora iz reda zaposlenih insistirali su da glasanje bude javno i naglasili da ako školski odbor ne bude glasao isto kao kolektiv da će time ugroziti dalji rad škole, čime je izvršen neprimeren pritisak na članove školskog odbora iz reda roditelja. Dragica Simović je pobedila i na školskom odboru rezultatom 6:3 pri čemu su protiv njenog izbora bili članovi školskog odbora iz reda lokalne samouprave.

Nakon toga jednom prilikom sam razgovarao sa ministrom prosvete između ostalog i o ovoj školi i ministar mi je saopštio da smatra da je ispravno da odluči u skladu sa odlukama kolektiva i školskog odbora. Rekao sam mu da smatram da je u pravu i da je to sasvim logično, ali da se bojim da će brzo nastati problemi. Ministar je ispoštovao volju kolektiva škole.

Svako spinovanje u kojem se problemi u Prehrambeno ugostiteljskoj školi pripisuju SNS-u, predstavlja vrhunsko licemerje i bezobrazluk. Dragica Simović je član SNS-a sa istim pravima kao i ostalih 8500 članova i bez ikakve funkcije. Njen izbor na mesto direktora isključivo je volja kolektiva ove škole, što po ko zna koji put razotkriva laži Dveri o tome kako ministar postavlja direktore po svom nahođenju.

Molim sve zaposlene u ovoj školi, ali i medije da sve probleme rešavaju u saradnji da nadležnim organima i da budu spremni da preuzmu odgovornost za svoje odluke, a ne da na bilo koji način koriste ovu školu za političke obračune bez argurmnata, zaključio je Parezanović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar