Voće jedu retko, slatkiše i grickalice (suviše) često, a već u sedmom razredu počinju da brinu o kilaži i žele da smršaju… Svako treće dete u Srbiji ne doručkuje.

Skoro 40 odsto učenika sedmih razreda u Srbiji je fizički aktivno i sve veći procenat dece, oko 41,5 odsto, istog uzrasta, koja misle da bi trebalo da smršaju, pokazalo je istraživanje Instituta “Batut” koje je sprovedeno zarad projekta.

Takođe, istraživanje kaže i da pet obroka dnevno upražnjava tek svaki četvrti učenik, a zabrinjava podatak da 3,3 odsto nikada ne doručkuje.

Sa ciljem pružanja podrške roditeljima u odgoju zdravijih generacija, Savez za školski sport Srbije i kompanija “Nestle Adriatic”, sprovele su po sedmi put nacionalni projekat “ZdravoRastimo”, koji edukuje decu o osnovnim postulatima pravilne ishrane i važnosti redovnog bavljenja fizičkim aktivnostima.

Tokom sedam godina trajanja projekta obuhvaćeno je oko 25.000 sedmaka, a učenici su posle edukacija, navodi se u saopštenju kompanije “Nestle”, unapredili znanje o pravilnoj ishrani za prosečno 13 odsto.

Za potrebe evaluacije sedme sezone projekta “ZdravoRastimo”, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” je sproveo “Istraživanje znanja, stavova i navika učenika” na 6.300 đaka koji su učestvovali u projektu.

Ciljna populacija istraživanja bili su učenici sedmog razreda iz 35 gradova i opština naše zemlje.

Između ostalog, istraživanje je pokazalo i da se u školskoj kuhinji hrani 20 odsto sedmaka, dok sendviče ili pecivo koje donose od kuće ili ih kupuje u blizini škole praktikuje 56,9 odsto dece.

Odgovor da u školi ne jedu ništa dalo je 5,4 odsto učenika, a 8,5 odsto u školi jede grickalice.

Skoro svaki treći učenik nema zastupljeno voće u svakodnevnoj ishrani, dok dva odsto uopšte ne jede voće, dok povrće svakog dana konzumira tek 63,9 odsto učenika.

Konzumacija slatkiša i dalje je prekomerna, te jednom dnevno slatkiše jede 55,8 odsto učenika, a čak 28,1 odsto njih dva ili više puta dnevno.

U sedmoj sezoni projekta “ZdravoRastimo” učenici su kroz četiri predavanja stekli osnovna znanja o pravilnoj ishrani i njenom planiranju, uticaju hrane na telo, a dobili su i praktične savete o tome kako ta znanja mogu da primene u svakodnevnom životu.

Irena Kurtanjek, menadžer korporativnih komunikacija “Nestle Adriatic”, kaže da je projekat “ZdravoRastimo” deo globalne inicijative “Nestle” za zdraviju decu, pokrenute 2009. godine, u kojoj je do sada, ističe, učestvovalo oko osam miliona dece iz 80 zemlja sveta.

“Naš cilj je da do kraja 2030. godine 50 miliona dece vodi zdraviji život, a to se može postići samo zajedničkim delovanjem javnog i privatnog sektora”, izjavila je Kurtanjek.

Predsednik Saveza za školski sport Srbije, Željko Tanasković, ističe da s obzirom na rezultate u regionu, ohrabrujući su rezultati istraživanja koji pokazuju kako je 39,1 odsto učenika zadovoljavajuće fizički aktivno, odnosno preporučenih najmanje 60 minuta svaki dan.

“Ipak, zabrinjava sedeći način života i pasivnog provođenja slobodnog vremena, koji je iz godine u godinu sve zastupljeniji kod dece školskog uzrasta. Naime, slobodno vreme deca sve više provode uz računar, tablet i pametni telefon igrajući igrice ili komunicirajući preko društvenih mreža”, primetio je Tanasković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here