Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku dr Milan Lukić kaže za RTS da se ove godine očekuje dobar rod šljive i jabuke. Ističe da je česta pojava kiše doprinela povećanju roda i kvalitetu ploda, jer većina zasada nema obezbeđen sistem za navodnjavanje.

Milan Lukić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je berba ranih sorti šljive, kakva je npr. čačanska lepotica, već završena, kao i da nas očekuje berba čačanske rodne, stenleja i nekih autohtonih sorti šljive.

“Gotovo zasigurno već u ovom momentu možemo reći da će rod šljive biti veoma visok i kvalitet ploda i da će kada je u pitanju šljiva ovo biti jedna od boljih godina”, rekao je Lukić.

Ukazao je da je česta pojava kiše doprinela povećanju prinosa.

“Treba reći da je na području Srbije veoma mali procenat intezivnih zasada koji imaju obezbeđen sistem za navodnjavanje, pa je zbog toga ova veća količina padavina itekako dobro doprinela povećanju i kvaliteta i naravno povećanju prinosa”, objasnio je Lukić.

Kada je u pitanju jabuka, Lukić naglašava da se ove godine očekuje izuzetno visok rod jabuke.

“Imali smo čestu pojavu grada, međutim treba reći da su intezivni zasadi jabuke uglavnom pokriveni protivgradnim mrežama i naravno u tim zasadima nije imalo nikakve štete”, rekao je Lukić.

U nekim značajnim proizvodnim područjima zasada šljive i jabuke bilo je pojave grada i prinosi su nešto umanjeni i kvalitet ploda, ali u globalu gledano to neće značajno uticati na smanjenje prinosa šljive i jabuke, dodao je Lukić.

Kiša se najavljuje i u narednim danima, a Lukić napominje da česta pojava kiše uglavnom negativno utiče na pojavu bolesti kada su u pitanju gljivična oboljenja, tj. pojava truleži.

“Svi proizvođači koji do sada nisu uradili kvalitetnu zaštitu, ukoliko nisu zakasnili sa tim u svakom slučaju treba da vode računa o prevenciji odgovarajućim pesticidima koje u ovom momentu treba da se koriste. Svakako za sve koji nisu sa tim zakasnili jedna preporuka je da se uradi kvalitetna zaštita, pogotovu osetljivih sorti šljive kakav je stenlej, a koji je poprilično zastupljen u proizvodnim područjima naše zemlje”, objasnio je Lukić.

Kada je u pitanju jabuka, Lukić objašnjava da smo imali u prvoj polovini vegatecije čestu pojavu kiše i to je u zasadima koji nisu adekvatno štićeni moglo da dovede do pojave nekih gljivičnih oboljenja, međutim svi oni koji su do sada kvalitetno odradili prevenciju zaista nema potrebe da se brinu kada je u pitanju predstojeći kišni period.

“U svakom slučaju ova pojava čestih kiša može samo doprineti nalivanju plodova i dobijanju veće krupnoće ploda i boljeg kvaliteta ploda”, ukazao je Lukić.

Ističe da su vremenske prilike doprinele da cene kajsije i maline u prodavnicama budu više, jer je rod bio nešto niži.

“Treba podsetiti da smo imali proleće sa čestom pojavom niskih, zimskih temperatura, pa je zbog toga došlo i do nešto nižeg prinosa kajsije, pa se zbog toga može očekivati da su nešto više cene posledica i tog nešto nižeg roda”, zaključio je Lukić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here