Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Čačku akcija oslikavanja grafita sa preventivnim porukama protiv trgovine ljudima

post-title


„Oslikavanje slobode“ u susret Svetskom danu borbe protiv trgovine ljudima, 30. jula

ASTRA će povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima 30. jula sprovesti akciju oslikavanja grafita sa preventivnim porukama protiv trgovine ljudima u tri grada – Čačku, Gornjem Milanovcu i Kraljevu. Grafite će oslikavati umetnici iz Čačka, u saradnji sa predstavnicima DUK Festivala i uz podršku Opštine Gornji Milanovac, Opštine Kraljevo, Gimnazije „Takovski ustanak“ u Gornjem Milanovcu i Doma kulture u Čačku.

Oslikavanjem različitih poruka želimo da informišemo širu javnost u lokalnim zajednicama o tome da se trgovina ljudima događa u Srbiji, da su eksploatisani naši sugrađani/ke, da trgovci ljudima dobro znaju potrebe osoba koje vrbuju kako bi je eksploatisali i ostvarili profit. Samim tim, želimo da pošaljemo preventivne poruke kako bi građani/ke znali da prepoznaju rizične situacije i kako da ih izbegnu. Ovom akcijom ćemo skrenuti pažnju javnosti da je dominantan oblik trgovine ljudima seksualna eksploatacija, kojoj su izložene žene i devojčice, ali i da je u porastu broj prevarnih poslova koji naše građane/ke mogu dovesti do radne eksploatacije i njoj su najčešće izloženi muškarci. Svi zajedno bi trebalo da budemo svesni da svako može biti žrtva trgovine ljudima, kao i da svako može biti trgovac, čak i naši najbliži.

U poslednjih nekoliko godina, godišnje se zvanično prepozna oko 50 žrtava trgovine ljudima u sistemu socijalne zaštite, ali se procenjuje da je siva brojka žrtava mnogo veća. Prema zvaničnim podacima, za prvih šest meseci 2018. godine identifikovano je 28 žrtava trgovine ljudima. Od početka nastanka ASTRA SOS telefona za žrtve trgovine ljudima, primljeno je 35 000 poziva i pružena je pomoć za 502 žrtve trgovine ljudima. Međutim, ASTRA SOS telefon ima i preventivnu funkciju, tako da 1/3 poziva dolazi od građana/ki koji proveravaju poslovne ponude za rad u zemlji ili inostranstvu.

Svi smo odgovorni i svi možemo da doprinesemo smanjenju broja žrtava trgovine ljudima i suzbijanju ovog globalnog problema. Infromacijom do prevencije, prijavom sumnje na trgovinu ljudima do pomoći i podrške.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar