Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



NAJBOLJE ZVUČI KAD ZASVIRA U GUČI: Pogledajte program 58. Dragačevskog sabora trubača

post-title


Dragačevski sabor trubača je već decenijama najposećenija manifestacija sveukupnog narodnog stvaralaštva u Srbiji i jedinstveno takmičenje narodnih trubačkih orkestara.

Ove godine, održaće se po 58. put u terminu od 9 -12. avgusta, a na veliko zadovoljstvo svih saboraša, Gučom će odjekivati samo zvuci trube, i to zvuci najvećih trubačkih imena, pobednika, majstora trube.

TRUBA BEZ KOMPROMISA

Organizator je odlučio da ove godine truba bude bez kompromisa. Saboraši će imati priliku da čuju samo najbolje trubače, orkestre.

PREDTAKMIČARSKI TRUBAČKI CENTRI

Za potrebe ovogodišnjeg Sabora, formirano je devet predtakmičarskih centara: Knjaževac, Boljevac, Lučani (Goračići), Kovačica, Vladičin Han, Surdulica, Požega, Prijepolje (Kolovrat) i Čajetina.

Najbolji orkestri iz svakog predtakmičarskog centra imaće svoje predstavnike na finalnom takmičenju seniorskih orkestara, koje je programom 58. Dragačevskog sabora planirano za subotu, 11. avgust sa početkom u 20 časova.

PROGRAMSKI SADRŽAJI

Dragačevski sabor trubača je praznik trube i srpske tradicije koju već 58 godina neguje kroz bogate programske sadržaje.

ČETVRTAK, 9. AVGUST

Sabor će po tradiciji biti otvoren prvog dana, u četvrtak 9. avgusta u 11 časova, kod spomenika trubaču u centru Guče uz intoniranje himne „Sa Ovčara i Kablara“ i podizanje saborske zastave. Sabor će otvoriti Domaćin ministar Nenad Popović a saborsku zastavu će podići ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin.

Istog dana, trube će ukrstiti mladi trubački orkestri na pozornici Kulturnog centra u 17 časova u okviru Takmičenja mladih trubačkih orkestara a potom, u 21 čas sledi Koncert dragačevskih trubača.

PETAK, 10. AVGUST

U petak, 10. avgusta od 13 časova, posetioci će imati priliku da uživaju u tradicionalnom momačkom nadmetanju, Narodnom višeboju (stadion), koji je programom 58. Dragačevskog sabora trubača planiran za 13 časova. Od 18 časova pratite Umetnički program „SRBIJA 19141918 - Stradanje i Slava“.

U večernjim satima, na glavnoj pozornici na stadionu, saboraši će čuti pobednike 57. Sabora (20 časova), od 21 čas će odjekivati zvuci trube maestralnog Dejana Petrovića i Big Benda, a od 23 časa vas očekuje Ponoćni koncert: Trubački orkestri finalisti 58. Dragačevskog sabora trubača.

SUBOTA, 11. AVGUST

U subotu, 11. avgusta od 13 časova, sledi Defile takmičara i učesnika u programu ulicama Guče i improvizacija stare dragačevske svadbe.

Od 16 časova, na pozornici Kulturnog centra pogledajte Takmičenje zdravičara, izbor najlepše narodne nošnje, a od 17 časova, kulturno-umetnički program gostiju iz inostranstva.

Na glavnoj pozornici na stadionu, od 20 časova sledi Finalno takmičenje seniorskih orkestara.

NEDELJA, 12. AVGUST

U nedelju, organizatori će saboraše pozdraviti, ali samo do idućeg Sabora i to najboljim trubačkim programom.

Pod saborskim nebom zagrmeće trube najboljih.

Od 17 časova saboraši će čuti najbolje sa 58. Sabora – Koncert pobednika.

Već od 19 časova sledi koncert Saše Krstića (Šampion Guče 2017), u 20 časova koncert Ekrema Mamutovića (Šampion Guče 2016), a od 21 čas zasviraće truba Dejana Lazarevića (Majstora trube)

Još jednom, pozivamo sve saboraše da se ponovo svi zajedno okupimo u Guči. Od 9-12. avgusta. Dobro došli na 58. Dragačevski sabor trubača.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar