Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



OBRADOVIĆ: Dveri su otvorene za saradnju sa opozicionim strankama kako bi se smenila aktuelna vlast

post-title


Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je danas u Čačku da su Dveri otvorene za saradnju sa opozicionim strankama kako bi se smenila aktuelna vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem, ali da mora postojati i zajednički program, sa akcentom na očuvanje Kosova u sastavu Srbije, oko koga bi se opozicija objedinila.

Dveri je izrazio očekivanje da će se već do kraja jula, ili početka avgusta znati ukojoj formi opozicione stranke ulaze u "velku političku borbu na jesen" jer je vlast "priterana uza zid da u narednih nekoliko meseci potpiše obavezujući sporazum sa nepostojećom državom Kosovo i omogući joj ulazak u UN".

Obradović je rekao novinarima da sa liderima opozicionih stranaka razgovara više od mesec dana o saradnji.

U tom eventualnom savezu bi trebalo da budu prevaziđene podele na levicu i desnicu, na građansko i nacionalno, na tradicionalno i moderno, ali bi moralo da se zna šta je "crvena linija o pitanju Kosova".

"Dveri mogu učestvovati u opozicionom savezu koji će jasno reći da nema priznanja nezavisnog Kosova, da se poštuje Ustav Srbije i Rezulocija 1244 i da nema potpisivanja nikakvog pravno obavezujućeg sporazuma ili bilo kakve druge odluke koja bi omogućila Kosovu članstvo u UN ili nešto slično što vodi ka priznanju nezavisnosti Kosova", rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, nije važno samo smeniti Vučića, već i njegovu pogrešnu politiku i usvojiti program nove politike u kojoj će biti zaštićena porodica, domaća privreda, bankarski klijenti, radnici koji su oštećeni u privatizaciji koju je ocenio kao pljačkašku.

Nova politika, kako je dodao, treba da donese i podršku ratnim vojnim vetranima, zakone o ispitivanju porekla imovine, istrebljenju kriminala i korupcije, zaštititu ćirilice, zabranu GMO i zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta i strateških resursa.

"Za nas je apsolutno neprihvatljivo da sarađumo sa Vojislavom Šešeljem, Čedom Jovanovićem ili Nenadom Čankom koji su deo aktuelne vlasti iako glume opoziciju. Sa druge strane za nas je neprihvatljivo da ulazimo u savez koji nas vodi u EU po svaku cenu, koji bi članstvo Srbije u Nato ili priznavanje Kosva u Ujedinjenim nacijama", rekao je Obradović.

Obradović je istakao da je nesporno da među opozicionim strankama postoje i određene političke i ideološke razlike i da se zato postavlja pitanje da li je važnije insistirati na njihovim razlika ili se ujedinjavati zbog smene aktuelne vlasti.

"Msilim da postoji jedno rešenje, a to je oročena, prelazna Vlada Srbije nakon pada Vučičeve vlasti koja bi trajala godinu dana, rešila sistemska pitanja u državi, pre svega oslobodila medije, sredila biračke spiskove i omogućila slobodne izbore na kojima bi svako od nas mogao samostalno da nastupi", rekao je Obradović.

"Aktuelna vlast će izdaju Kosova predstaviti kao vrhunski patriotski čin, a potpisivanje izdaje biće predstavljeno kao dogovor i kompromis sa Alabancina u cilju budućnosti naše dece, a mi koji se bunimo protiv te izdaje i priznavanja Kosova kao nezavisne države bićemo od strane vlasti proglašeni za izdajnike, koji srađuju sa Albancima, žele haos u Srbiji, prizivaju Oluju na severu Kosova", rekao je Obradović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar