Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



„Slobodni, ali na zemlji”

post-title


Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” u sredu, 25. jula u Domu kulture, organizovala je književno veče „Slobodni, ali na zemlji” na kome je predstavljen roman „Plava” mlade čačanske autorke Magdalene D. Miković. Publika je imala priliku da čuje dirljivu, intimnu priču, ispisanu plavim mastilom glavne junakinje Lune Esen.

Veče je otpočelo upoznavanjem posetilaca sa biografskim podacima, talentovane i nesvakidašnje tinejdžerke. Razumevanje teme romana, čiju okosnicu čine motivi poput odrastanja, drugarstva, prve ljubavi, nerazumevanja okoline, gladi, anoreksije i samospoznaje su posebno dočarani odlomkom iz knjige „Plava” koji je pročitala sama autorka. Nakon vrlo upečatljivog kazivanja o tome šta anoreksija, kao podmuklo oboljenje nosi sa sobom, o problemima, i o tome kako je prepoznati, i kako razumeti mladu osobu kojoj se to događa, iz ugla struke otkrila je psiholog Gordana Jevremović. Ona je ukazala na značaj knjige i snage koja je potrebna da neko vrlo potresnu, intimnu priču ogoli, stavi na papir i govori o svom životu. „Ne smemo izgubiti iz vida da su mlade devojke koje boluju od anoreksije zapravo vrlo inteligentne, talentovane, odgovorne osobe, ambiciozne i njihova potreba da udovolje svima i zadovolje mnoga očekivanja ih dovodi u poziciju da kontrolisanjem unosa hrane zamišljaju da imaju apsolutnu kontrolu nad svim. Takođe, moram naglasiti da je i stručnjacima veliki izazov da rade sa mladim ljudima koji boluju od anoreksije, jer je neophodan potpuno drugačiji pristup, koji čak ni teorijski u literaturi nije dovoljno obrađen. Trebalo bi imati u vidu da ni i smrtnost od anoreksije kod osoba koje odu na bolničko lečenje nije mala. Magdalenina knjiga je napisana iz iskustva ličnosti kojoj se sve to događa i može biti velika pomoć i mladim ljudima, roditeljima, ali i nama iz struke. Želim da zahvalim Magdaleni što je ovu priču podelila sa nama”, istakla je psiholog Gordana Jevremović.

Kvalitet rukopisa prepoznali su i zaposleni u IK „Pčelica” u čijem izdanju je roman „Plava” i ugledao svetlost dana. O saradnji sa Magdalenom D. Miković i značaju ove teme govorila je urednik IK „Pčelica” Bojana Jovanović. „Kada smo dobili rukopis u startu smo shvatili da je reč o mladoj osobi koja poseduje književni dar, ali i hrabrost da podeli svoju životnu priču, koja je iskrena i duboka. Nismo imali dilemu da je reč o dobrom štivu i da bi ga trebalo objaviti, jer smo shvatili da se u javnosti o anoreksiji suštinski malo zna, a Magdalena je bila spremna da sarađuje i drago nam je da je naša kuća izdavač ovog romana”, kazala je Bojana Jovanović.

Magdalenin talenat za pisanje i razumevanje književnosti potvrđen je i odlomkom iz kritike Danijele Kovačević Mikić, profesora srpskog jezika i književnosti, koji je pročitala voditeljka programa Tanja Vuković.

„Zrele, duboke misli o strahovima – od ljudi, od neuspeha, od odbačenosti, od sebe, kao i kritički intonirana svest o društvenom licemerju, daju ovom delu i didaktičku vrednost. Izuzetan književni dar vidljiv je po napetoj dramski oblikovanoj slici boravka na odeljenju psihijatrije, koja nijednog čitaoca ne može da ostavi ravnodušnim, a koja pritom sadrži i filmsku sceničnost i filozofsko pitanje slobode. Naslov dela i imena junaka imaju simboličku vrednost. Plava je i personifikovana Anoreksija, i glavna junakinja, i stanje duše, ali i nebo koje od zaljubljenog posmatranja zvezda na kraju postaje simbolična slika odrastanja i duhovnog zrenja. Nije bez razloga Viktor Blur, kao spoj pobednika ili pobede i plavog. Magdalena je pobedila sebe i svoje strahove i smogla snage da stvori od sebe Lunu Esen ne bi li upozorila na to da se bolest može dogoditi svima i da ume da potmulo čeka svoj čas”, između ostalog stoji u književnom osvrtu Danijele Kovačević Mikić.

Na kraju programa Magdalena D. Miković emotivno i iskreno je odgovarala na pitanja voditelja i publike, ističući: „Bilo je teško sve ovo napisati, ali reči su izlazile same i zapravo meni je mnogo lakše da pišem, nego da govorim. Hvala Vam što ste večeras ovde, to mi mnogo znači”. Književno veče muzički je upotpunio gitarista Aleksanadar Jelisavčić Dibo, koji je izveo kompoziciju „Dust in the Wind”.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar