Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Jedna od najtežih sezona za strelce, manjak protivgradnih raketa (VIDEO)

post-title


Svakodnevne i obilne padavine tokom jula često praćene gradom zadale su glavobolju poljoprivrednicima. Strelci na protivgradnim stanicama ne beleže toliki broj izlazaka u poslednje četiri decenije. Kažu da bi ispalili i više projektila, samo da ih imaju u dovoljnim količinama.

Milka Čarapić je protivgradni strelac već osamnaest godina a ovo je kaže najteža sezona. Pucala je na oblake i ostala bez raketa, a posle dva dana stigle su samo dve.

http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2018/07/28/11959396/rakete-280918.mp4

"Samo nam rakete trebaju i može da se garantuje da sedamdeset odsto možemo da zaštitimo kad svi okolo imamo rakete. Bitno je da imamo obe vrste raketa – za veliki i mali domet", kaže Milka.

Iako nije u obavezi, Grad Čačak izdvaja više novca za nabavku raketa od opština sa kojima se graniče.

Vladimir Grujović iz čačanske uprave za Lokalni ekonomski razvoj kaže da gradonosni oblaci dođu do teritorije opštine, gde je nekad i kasno da se reaguje.

U Zlatiborskom i Moravičkom okrugu opštine pored izdvajanja novca za nabavku raketa, obezbeđuju i određena sredstva za strelce. U Srbiji ima i opština u kojima čekaju da država sve reši.

"Od jedanaest opština na našoj teritoriji, koju mi pokrivamo, deset je planiralo sredstva za rad strelaca, a opština Prokuplje nije planirala i to je dovelo do toga da se samo sedam osoba prihvati tog posla, ali je njihov rad pod znakom pitanja", naglašava Mihajlo Vasić iz Radarskog centra RHMZ u Kruševcu.

Odgovore na pitanja o trenutnim zalihama, pouzdanosti i načinu distribucije raketa opštinama i gradovima od Republičkog hidrometeorološlog zavoda, RTS će dobiti nekom drugom prilikom, jer ovog puta RHMZ nije bio u mogućnosti da obezbede sagovornika.

Strelci će na odmor 15. oktobra kada se završava protivgradna sezona, ali kažu da zbog klimatskih promena u svaku narednu treba ući spremnije i sa dovoljno raketa. Mnogi su spremni i da brane sopstvena i komšijska imanja, jer od poljoprivrede imaju jedina primanja.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar