U Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ ovog leta organizovana je psihološka radionica namenjena mladima srednjoškolskog uzrasta. U okviru ovih četvorodnevnih susreta je Jasmina Kandić Šipetić, psihoterapeut i specijalista medicinske psihologije, sa učesnicima razgovarala o temama koje su zanimljive adolescentima.

Uvodna radionica održana je 18. jula i na njoj su učesnici upoznati sa osnovnim pravilima rada na psihološkim radionicama. Kroz igre i razgovor radilo se na boljem upoznavanju, zbližavanju i stvaranju atmosfere poverenja. Glavna aktivnost rada ticala se povećanja svesti o sebi, kao i o svojim osećanjima i potrebama.

Na drugoj radionici, 19. jula, otvorena su pitanja o osećanjima, načinima kako se ona iskazuju, o osećanjima koja smo spremni da delimo i onima koja nismo. Kroz eksperimente, igre, deljenje ličnih iskustava, govorilo se o izražavanju besa, ljutnje, tuge, „neprimerenim“ osećanjima i onima koja su nam skrivena u srcu. Na ovoj radionici je započeta igra tajnog prijatelja koja je trajala do poslednjeg susreta.

Na susretu 25. jula mladi su sticali osnovna znanja o pravilima komunikacije, verbalnom i neverbalnom izražavanju. Razgovaralo se o govoru tela, o gestovima, tonu i pokretu kao načinima komunikacije, kao i o modelima nenasilne komunikacije.

Završni čas četvorodnevne radionice čiji su koordinatori bile bibliotekarke Biljana Raičić, Marina Belić i Nevena Petković posvećen je ljubavi. Učesnici su pisali, pevali i kroz igru i kreativni rad govorili o svom viđenju ljubavi i partnerskih odnosa. Ovde se, 26. jula, završila i igra tajnog prijatelja, koja je ilustrovala na koji način izražavamo našu pažnju, kao i kako je primamo i doživljavamo.

Pri evaluaciji onoga što su dobili tokom ovih radionica, učesnici su radionicu nazvali „Skriveno srce“ i izrazili želju i interesovanje za slične aktivnosti u budućnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here