Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR i ove godine organizovalo je letnji kamp za decu koja su završila onkološko lečenje. “Kamp ljubavi i nade” u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Ivanjici okupio je oko 80 učesnika, jer su uz najmlađe njihovi roditelji i volonteri.

Izleti, avanture, brojne kreativne radionice za decu koja su pregrmela najteže dane lečenja od maligniteta najbolji su način da se proslavi pobeda na putu ozdravljenja.

“Drugi put sam na ovom kampu i veoma je lepo i želeo bih da svi, sva deca dođu na ovaj kamp jer je za mene savršen”, priča Ilija Nikolić iz Smederevske Palanke.

Darija Popović iz Beograda kaže da je u kampu treći put, da je imala priliku da se igra sa drugarima, da jaše konje i crta.

“Lepo se provodimo, uvek imamo neku aktivnost, zabavljamo se, imamo sve što poželimo”, ističe Elena Stanojlović iz Uba.

Za nezaboravne trenutke na jedinstvenom letnjem kampu pobrinuli su se i alpinisti, pa su kamperi imali priliku da osete čari ekstremnih sportova.

Među njima je i Teodora Ilić iz Pinosave koja kaže da se, za razliku od prošle godina, sada nije plašila ovakvih avantura.

Na devetom rehabilitacionomi kampu u Ivanjici uz najmlađe je čitav tim. Roditelji, pratioci, volonteri.

“Mi volimo da kažemo da, kad medicina završi terapiju, da tu nije kraj lečenja. Naprotiv, ima onda i taj sledeći stepenik, gde ta deca treba da se vrate u svoje detinjstvo, treba da se vrate u neko lepo, zdravo okruženje a u tome im je potrebna podrška, zaista”, objašnjava Tamara Klarić iz NURDOR-a

U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Ivanjici kažu da, iako su jedina ustanova koja ima opredeljene kapacitete za lečenje i rehabilitaciju dece sa malignim oboljenjima, o trošku republičkog Fonda, ta usluga se malo koristi.

“Da dolaze ne samo u letnjem periodu nego i preko cele godine da bi koristili klimatski faktor, da mogu koristiti procedure fizikalne medicine i rehabilitacije u smislu kinezi procedura, bazena i uopšte klimatskog faktora”, poručuje dr Miroslav Popović, v.d. direktora ivanjičke Specijalne bolnice.

U Kampu ljubavi i nade najmlađi su uživali u svakom danu. Vreme su iskoristili i da upoznaju ivanjički kraj, okolne planine i Uvačko jezero.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here