Deo pešačke zone u centru Čačka dobija novi izgled posebno tamo gde su vredni arheološki nalazi. Ispred arheološkog nalazišta Rimskih termi u toku su završni radovi na izgradnji Rimskog trga.

Čačak je jedan od retkih gradova koji ima arheološko nalazište u samom centru grada koje je dostupno posetiocima.

Rimske terme, kupatilo sa kraja četvrtog i početka petog veka nove ere otkriveno je pre 50 godina prilikom izgradnje stambene zgrade. Konzerviran je u većem delu koji je sačuvan i može se videti. Kako bi se promovisalo na bolji način i turistička ponuda i potencijali Čačka, pre nekoliko meseci počela je izgradnja Rimskog trga na desetk metara od ulaska na nalazište.

Za nekoliko dana biće završeni radovi na ovom platou gde je izgrađena fontana, postavljene klupe za odmor, zasađeno zelenilo i postavljena savremena rasveta.

Termama može da se pristupa sa terase hotela odkle se one najbolje i vide. Za ulazak na nalazište potrebno je obratiti se Narodnom muzeju.

Biće postavljen i led ekran na kome će biti dostupne informacije o nalazištu i turističkoj ponudi Čačka i okoline. Takođe, predviđen je i prostor za različite promocije i prezentacije. Grad Čačak počiva na temeljima rimskog naselja i nalazi iz tog perioda su prisutni ne samo u centru grada, već i u okolini.

Završena su i arheološka iskopavanja u dvorištu Gimanzije i tu su otkriveni značajni nalazi. Plan je i da oni budu dostupni javnosti u okviru nove fiskulturne sale koja će se tu graditi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here