Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Obućar sa Rudnika (VIDEO)

post-title


Ivan Miletić je najstariji obućar u rudničko-takovskom kraju koji je u svom radnom veku osmišljavao i ručno pravio cipele, i popravio na hiljade pari obuće. U porodičnoj kući na Rudniku, taj nekada čuveni beogradski majstor i danas se rado prihvati posla.

U Beograd se sa Rudnika uputio pre 60 godina gde je usavršio obućarski zanat. Iako su generacijama u njegovoj porodici bili čuveni opančari, Ivan Miletić se opredelio za proizvodnju i popravku cipela.

http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2018/08/07/12000977/Obucar-070818.mp4

Njegov život obeležili su šnitevi, alati i uspeh u poslu koji nije mogao svako da radi.

''Morao si da imaš smisla, mislim smisla zato što se oblikovala ručno, ovaj i to je sad kad se vratim unazad i ono što sam radio, to je čista umetnost'', priseća se Ivan Miletić, obućar.

U maloj obućarskoj radionici Miletić na Rudniku i sada, iako je više od dve decenije u penziji, često provodi vreme . Žali što njegov zanat polako nestaje i čuva uspomene na ručnu izradu obuće.

''Nema ih više koji bi potvrdili, koji znaju šta je bilo, ovaj ram šivena cipela, skroz šivena, fleksibel i unkerovana cipela'', kaže Ivan Miletić.

Uz kvalitetan materijal, dobar kalup, za prave cipele Miletić kaže presudan je i dobar majstor. Zato su u njegovoj radnji na Dušanovcu među mušterijama bili Ljubiša Samardžić i Jovanka Broz. Od cipela koje je pravio sačuvano je nekoliko primeraka koje nosi njegov sin.

"Meni prvenstveno znači što je on sjajan majstor. Eto, mislim da ga to dosta razlikuje od drugih obućara u ovoj zemlji'', s ponosom ističe sin, Milan Miletić.

Naslednika, majstor Miletić kaže nema, ali čini se da mu je žalije što za ručno izrađene cipele koje su nekada trajale godinama nema ni mušterija.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar