Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Za dve nedelje upotreba kesa manja za 60 odsto

post-title


Ministar zaštite životne sredine pričao prvim rezultatima inicijative ministarstva i Privredne komore Srbije.

U Srbiji svaki stanovnik iskoristi oko 300 plastičnih kesa godišnje, ali taj broj će biti prepolovljen do kraja godine zahvaljujući akciji naplate kesa u trgovinskim lancima širom Srbije, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je nakon sastanka sa predstavnicima "Domaćeg trgovinskog lanca“ (DTL) koji okuplja 13 maloprodajnih trgovinskih firmi u Srbiji, rekao da je upotreba plastičnih kesa u Srbiji smanjena za 50 do 60 odsto u svim trgovinskim objektima u kojima se naplaćuju kese.

[caption id="attachment_78564" align="aligncenter" width="620"] Foto D. Dozet[/caption]

"DTL se prošlog meseca pridružio inicijativi našeg ministarstva i Privredne komore Srbije, a prvi rezulati pokazuju da je upotreba kesa posle samo dve nedelje manja za oko 60 odsto. Preporuka je svim građanima da što više koriste torbe, cegere i korpe", naveo je Trivan i dodao da je cilj da se akciji naplate kesa priključi što veći broj manjih trgovinskih lanaca.

On je naglasio da je država spremna da se rukovodi i evropskim direktivama čiji je cilj da se potrošnja kesa u Evropi do 2025.goddine smanji za devet puta.

"Lično, potpuno bih zabranio upotrebu plastičnih kesa ukoliko ne uspemo ovakvim inicijativama da njihovu upotrebu svedemo na zadovoljavajući nivo. Opredelili smo se za put za koji verujemo da je dobar i oko kojeg za sada imamo društveni konsenzus", rekao je Trivan.

Upitan da li se planira proizvodnja papirnih kesa za trgovinske lance, Trivan je naveo da takvih kesa u izvesnoj meri i sada ima na tržištu, ali da za njega to nije rešenje.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar