U Guči je danas počeo 58. Sabor trubača, koji bi, kako očekuju organizatori, do nedelje trebalo da poseti veliki broj zaljubljenika u trubu.

Manifesaciju je otvorio ministar bez portfelja Nenad Popović, a saborsku zastavu je podigao ambasador Rusije Aleksandar Čepurin. Svečani čin otvaranja propraćen je  himnom sa “Ovčara i Kablara” i pucanjem pangrija.

Popović je rekao da truba od svih instrumenata odražava i prošlost i budućnost srpskog naroda, kao i naše emocije.

“Pitaju me za Guču mnogi u Kini, Americi, Rusiji, koju tajnu kriju Guča i trubva, a ja im odgovaram truba krije tajnu srpske duše. Ništa bolje ne odražava suštinu bića srpskog naroda od trube. Uz trubu smo osvajali slobodu, uz trubu smo se veselili, venčavali, krštavali decu, uz trubu smo se tugovali i sahranjivali”, izjavio je Popović.

On je istakao da Srbija nije u lakoj situaciji, jer je pritiskaju zbog Kosova.

“Naši preci su bili u još težim situacijama pa su uvek bili junaci i uvek su čuvali naše Kosovo. I mi ćemo se boriti za Kosovo. Srbi nisu kukavice, Srbi su hrabar narod i mi ćemo opravdati hrabrost naših predaka, ali Srbija je mudra i pametna. U pregovorima oko Kosova spremna na veliki kompromis, ali naravno kompromis mora da bude Ustav Republike Srbije i rezolucija 1244. Kosovo je uvek bilo i jeste i biće Srbija”, naglasio je Popović.

Popović je rekao i da će na sabor doći i portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije, Marija Zaharova.

U petak na stadionu pokraj Bjelice, koncerte će održati prošlogodišnji pobednici, kao i Dejan Petrović i Big bend.

Najveća posećenost očekuje se u subotu kada će biti održano finalno takmičenje 20 trubačkih orkestara.

Poslednjeg dana sabora predviđeni su koncerti Ekrema Mamutovića, Saše Krstića i Dejana Lazarevića.

Media portal

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here