Pretraga vesti

Do kraja avgusta tropski dani, Miholjsko leto sve do novembra

post-title


Tokom avgusta biće uglavnom suvo sa temperaturom iznad proseka.

Onima koji vole vrućinu, leto i žegu biće drago da čuju da će se ona nastaviti do kraja ovog meseca. Onima koji nisu ludi za njom, poručujemo da će biti i nekoliko danas sa osveženjem.

Ako se i vama čini, kao i nama, da su vrućine tropske, varamo se svi, jer stručnjaci kažu da je ovo obična, letnja balkanska vrućina. Ni manje ni više.

- Toplo vreme, većinu dana temperatura će biti oko 30 stepeni ili nekoliko stepeni iznad. Kraća osveženja od dan, dva tu negde oko 15. avgusta, pa onda negde tamo posle 20. avgusta. Većinu dana će biti toplo i suvo, samo u malom broju dana kraća osveženja i pljuskovi, ali učestalost i količina padavina će biti slabiji nego u julu. Znači do kraja meseca toplo vreme.

U junu je prosečna temperatura bila viša od proseka za stepen i po, u julu je bila oko proseka, a u avgustu će, najverovatnije, ako uzmemo u obzir razvoj događaja do kraja meseca biti toplije za stepen do dva.

- Ukupno, celo leto će biti malo toplije od proseka. To što je bilo pljuskova, to je redovna pojava, pošto su i jun i jul meseci sa najvećom količinom padavina na ovom našem podneblju. Tako da je ovo naše tipično leto. Karakteristika ovog leta je da je u junu počela vrućina, imali smo i temperature od 35 stepeni, pa je onda došao taj malo svežiji period, sa češćom pojavom pljuskova, koji je trajao drugu polovinu juna i može da se kaže ceo juli, mada temperatura nije bila mnogo ispod proseka, bila je oko proseka, samo je bilo dosta kiše - kaže Nedeljko Todorović.

Sad u avgustu imamo jedan period sa temperaturom iznad proseka. A raspodela padavina je, kaže naš sagovornik, bila takva da ih je bilo više u junu i julu.

Govoriti o miholjskom letu ove godine i najavljivati visoke temperature, vrlo je nepouzdano, smatra Todorović.

Ipak, na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda navodi se da se za oktobar predviđa miholjsko leto. Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša u odnosu na višegodišnji prosek.

Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar