Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Vakcinacija ubuduće neophodna za roditeljski dodatak

post-title


Redovna vakcinacija i pohađanje pripremnog predškolskog programa i nastave u osnovnoj školi neophodni su za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak.

Zakonske izmene nedavno su stupile na snagu, a nadležni će jednom godišnje proveravati da li su roditelji ispunili zadate uslove. Ako se ustanovi da deca nisu uredno vakcinisana ili da ne idu u školu materijalna podrška biće obustavljena.

Da bi roditelji mogli da podnesu zahtev za roditeljski dodatak neophodno je da njihovo dete bude vakcinisano. To predviđa novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

- Ova mera služi da treće ili četvrto dete pokaže da su majka i porodica s dužnom pažnjom brinuli o deci i da time ostvaruju pravo da dobiju podsticaj i za svako sledeće. Nama je prvenstveno bitno da imamo dosta dece i da brinemo o njima na najbolji mogući način - kaže ministar za socijalni rad Zoran Đorđević.

Briga o deci propisana je kalendarom obavezne imunizacije Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" gde se ovih dana traži vakcina više.

- U prethodnom periodu registrovan je trend porasta obuhvata imunizacijom svim vakcinama iz obaveznog kalendara imunizacije. Takođe je uočen i povećan odziv roditelja za imunizaciju dece koja nisu bila vakcinisana prethodnih godina MMR vakcinom - navode iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Ima i roditelja kojih ni ova mera nije opredelila da vakcinišu decu. O njihovoj odluci presudu donosi sud.

Svaki dom zdravlja ima evidenciju u koju upisuje vakcinu koju dete nije primilo i potpis roditelja da ne želi da mu dete primi vakcinu. Taj podatak nadležni epidemiolog šalje u Gradski zavod za javno zdravlje, a onda ide sudiji za prekršaje.

Ako se ustanovi da postoji zdravstveni razlog zbog kog dete ne sme biti vakcinisano, komisija resornog ministarstva odlučivaće o pravu na roditeljski dodatak.

Poseban uslov za roditeljski dodatak je i redovno pohađanje predškolskog programa i nastave u osnovnim školama.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar