Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



"Postoji samo jedan festival Nušićijada i njega organizuje opština Ivanjica"

post-title


Saopštenje Organizacionog odbora Nušićijade

- Povodom neistina kojima se manipuliše javnim mnjenjem od strane takozvanih “prognanih nušićevaca”, saopštavamo sledeće:

1. Postoji samo jedan festival NUŠIĆIJADA i njega organizuje opština Ivanjica u saradnji sa Turističkom organizacijom i Domom kulture koji su ovu popularnu manifestaciju iznedrili još davne 1968. godine.

2. Udruženje građana KUDES učestvalo je u njenoj obnovi i bilo deo same organizacije sve do trenutka kada je glavni finansijer- opština Ivanjica zatražila aktivnije učešće u kontroli trošenja novca, koga uredno opredeljuje i obezbeđuje svake godine za pripremu i realizaciju festivala iz sopstvenog budzeta.

3. Iako je u oprganizaciji i realizaciji festivala ravnopravno učestvovalo osam ustanova i institucija potpisnika dokumenta ’’Smernice 2014-2017’’, vrh Udruženja građana ’’Kudes’’ je samovoljno odlučivalo o svim programskim sadržajima i većini finansijskih transakcija. Takav trend želeli su da nastave i u narednom periodu što je izazvalo nezadovoljstvo kod ostalih partnera.

4. Iz poštovanja prema višegodišnjem angažovanju i nespornom doprinosu, Udruženju građana Kudes ponuđeno da ostane sastavni deo organizacije festivala, uz napomenu da u sve prihode i rashode opština Ivanjica kao i ostali partneri moraju imati jasan uvid.

5. Organizacioni odbor, kao najviši organ upravljanja Nušićijadom, formiran je na sednici Opštinskog veća. U okviru njega je čak pet članova Kudesa, među kojima je bila i samozvana koordinatorka festivala Vera Jovanović. Nakon jednoglasnog stava da buduće funkcionisanje Nušićijade treba da se zasniva isključivo na ravnopravnoj partnerskoj osnovi, Vera Jovanović podnela je ostavku u organizacionom odboru uz iznošenje niza neistinitih podataka u javnost sa namerom da pravu istinu zataška pričom o takozvanoj politizaciji Nušićijade, što svakako nije tačno.

6. Zbog niza utvrđenih nepravilnosti prilikom uvida u dostupnu finansijsku dokumentaciju opština Ivanjica odbila je da plati 1.000.000 dinara za dokumentarni film o 50 godina festivala, za koji Kudes nije dostavio ugovore i validne račune. Pri tom lokalna samouprava nije konsultovana pre početka snimanja filma, koji je posluzio za ličnu promociju par članova Kudesa.

- Na ime honorara članovima koordinacionog tima je 2016. godine isplaćen iznos od 1.000.000 dinara, a utvrđeno je da su oni dobili samo trećinu tog novca. Postavlja se pitanje za koje namene je utrošena razlika.

- Iznosi honorara su fakturisani sa tri agencije, otvarane neposredno pre festivala a zatvarane nakon obavljene samo jedne transakcije! Za sve ovo postoje potpisani ugovori, kao i izvodi iz banaka koji potkrepljuju sumnjivo poslovanje rukovodstva Kudesa tokom prethodnih godina. Ovo je samo delić nerazjašnjenog i misterioznog poslovanja UG Kudes.

Takođe ugovori za binu i ozvučenja još uvek su misterija. Iako smo u direktnom razgovoru sa angažovanim licima zatražili uvid u iste, nikada ih nismo dobili. Novac kojim je to plaćeno Kudes je dobio kod Ministarstva turizma i telekomunikacija, tako da ni taj podatak, odnosno dopunjen finansijiski izveštaj nije stigao u opštinu Ivanjica.

- Sve ovo izazvalo je opravdanu sumnju u transparentnost trošenja sredstava građana Ivanjice i sponzora festivala. Upravo iz tog razloga opština Ivanjica odlučila je da se aktivno uključi u sve procese pripreme i realizacije festivala, kao ravnopravan partner. Ovogodišnja Nušićijada, sa koncertom više u programskom sadržaju, za potrebe smeštaja i hrane učesnika izdvojila je oko 400.000 dinara, dok je UG Kudes na ime istih troškova ranije prijavljivalo blizu 1.000.000 dinara.

7. Nušićijada pripada jedino građanima Ivanjice koji su je prvobitno osnovali, ponovno obnovili i održali svih prethodnih godina. Potpuno bi bilo neodgovorno da se ona zloupotrebljava zarad ličnih interesa, od strane Kudesovaca iz Beograda. Takođe, veliko nezadovoljstvo građana Ivanjice i sponzora festivala izazvala je činjenica da umesto plaćanja dugovanja i planiranja sledeće Nušićijade, pojedinci iz Kudesa, su ubrzanim koracima odlazili na krstarenje po Mediteranu sa istom “elitom”. Na kraju se donosi logičan zaključak da se UG Kudes sveo na par osoba koje nisu ostale bez festivala, već bez glavnog izvora prihoda.

Samim tim ukoliko je percepcija slobodne Nušićijade zasnovana na sumnjivim finansijskim transakcijama i samovolji pojedinaca, onda smo je svesno i odgovorno ’’zarobili’’.

POŠTOVANI IVANJIČANI, DRAGI PRIJATELJI I POŠTOVAOCI NUŠIĆIJADE ŽELIMO DA VAM KAŽEMO DA JE NUŠIĆIJADA SAMO JEDNA I ONA SE ODRŽAVA U NAŠOJ LEPOJ VAROŠICI A NE NA DORĆOLSKOM PLACU ILI NEKAKVOJ “SLOBODNOJ TERITORIJI”.

DOBRODOSLI! VIĐENI STE U IVANJICI.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar