Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



OŠTRIJE KAZNE OTREZNILE VOZAČE Od početka godine manje udesa prouzrokovanih pijanstvom

post-title


Pooštrene kazne za vožnju u pijanom stanju otreznile su ovog proleća i leta mnoge neodgovorne vozače, pa je tako broj saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovale alkoholisane osobe smanjen za četvrtinu.

U prva tri meseca od kako su početkom aprila stupile na snagu izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja zabeleženo je, prema podacima MUP-a, 800 udesa u kojima su učestvovali alkoholisani vozači, dok je prošle godine bilo 1.080 takvih nesreća. Podsećanja radi, na osnovu izmena zakona najveća novčana kazna sada iznosi 120.000 dinara ili 1.000 evra, koliko moraju da plate svi vozači sa više od 1,2 promila akohola u krvi, kao i oni koji odbiju alkotestiranje. Zatvorska kazna predviđena je za alkoholisanost u vožnji iznad 1,2 promila.

- Procenat saobraćajnih nesreća s učešćem alkoholisanih vozača tokom aprila, maja i juna smanjen je za četvrtinu. Inače, kada je reč o ukupnom broju nesreća u ova tri meseca, 2017. zabeleženo je ukupno 12.358 saobraćajnih nezgoda, dok su ove godine bile 11.884 nesreće. To znači da se broj nezgoda smanjio za četiri odsto - ističu u MUP-u.

[caption id="attachment_78974" align="aligncenter" width="740"] FOTO: S. KRSTIĆ / RAS SRBIJA[/caption]

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović smatra da su ovi podaci rezultat pooštrene kaznene politike prema pijanim vozačima.

- Najvećeg efekta pooštreni zakon imao je u manjim sredinama, gde su odmah po stupanju zakona na snagu vozači poslati u zatvor zbog nedozvoljene količine alkohola. Nakon toga mnogi u tim sredinama su shvatili ozbiljno pooštrene kazne i nije im padalo na pamet da sednu pripiti za volan. Takvu situaciju imali smo, recimo, u Kruševcu - naglašava Okanović.

Vožnja čak i pod malim dejstvom alkohola može biti pogubna i izazvati veoma teške posledice.

- Treba znati da ukoliko vozač ima nedozvoljenu količinu alkohola u krvi i izazove saobraćajnu nesreću, dužan je da nadoknadi svu materijalnu i nematerijalnu štetu drugome, a ćesto se radi o milionskim iznosima. Mislim da osobe koje i pored svih kazni i mogućih posledica sedaju pripite za volan, imaju problem s alkoholom u svakodnevnom životu, pa tako i u saobraćaju - podvlači Okanović.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević tvrdi da trend smanjenja broja saobraćajnih nesreća sa alkoholisanim vozačima ohrabruje, ali da ima još prostora za napredak.

- Nećemo biti zadovoljni dok god svest vozača ne bude na tom nivou da shvati kako ne smeju da voze kad konzumiraju alkohol. Dostupno je toliko alternativnih načina prevoza, da niko ko je pio ne bi smeo da seda za volan - objašnjava Milošević.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar