Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



JOŠ SAMO PET VRELIH DANA I GOTOVO LETO: Evo šta kaže dugoročna prognoza meteorologa

post-title


Nakon tropskog talasa ove nedelje, već za vikend sledi naglo zahlađenje sa padavinama. Septembar će biti kišovit, u oktobru nas čeka miholjsko leto.

Pravo leto će u Srbiji trajati još samo pet dana, a onda sledi zahlađenje, posle kojeg više neće biti tropskih vrućina, prognoziraju meteorolozi!

Još samo do sledećeg petka čekaju nas temperature iznad 30 stepeni, već za vikend stiže naoblačenje sa padavinama, koje je uvod u kišoviti i prohladni septembar.

Dobra vest je da nas ove godine u oktobru čeka pravo miholjsko leto, sa temperaturama daleko iznad proseka za taj mesec.

Stižu kiše

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić objašnjava da je pred nama veoma sunčana i topla nedelja sa prosečnim temperaturama od 32 stepena, dok će najviše dnevne negde ići i do 35!

- Do sledećeg vikenda temperature će se kretati iznad proseka, očekuje se veoma sunčano i sparno vreme, dok će samo u planinskim predelima biti povremenih kratkotrajnih pljuskova. Jedino u četvrtak i petak moguće je naoblačenje sa lokalnim, letnjim pljuskovima, ali temperatura ni tada neće padati ispod 32 stepena. Biće to pravi tropski talas, poslednji za ovo leto, nakon toga se opraštamo od velikih vrućina za ovu godinu i čeka nas uvod u jesen - kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, sam kraj avgusta donosi prodor svežijeg talasa koji donosi padavine i osetno hladnije vreme.

- Nakon tropskih dana, od subote 25. avgusta pljuskovi stižu u Srbiju i donose osetnije osveženje! Oblačno vreme, povremeno sa obilnom kišom i grmljavinom, prognozirano je za celu zemlju, a temperature će u proseku pasti za čak osam stepeni - kaže naš sagovornik, i napominje da je Jadransko more ove godine toplije nego ikad, što će prouzrokovati veoma kišoviti septembar u Srbiji, sa temperaturama koje će retko prelaziti 25 stepeni:

- Površinske temperature mora trenutno su oko tri do četiri stepena Celzijusa više u odnosu na prosek, a generalno na celom Mediteranu je veoma toplo. To bi u našu zemlju moglo doneti ciklon sa obilnim padavinama tokom septembra. Očekuju se česti pljuskovi, uz lokalna nevremena.

Topli oktobar

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) potvrdili su da nam nakon veoma kišovitog septembra, prema dugoročnoj prognozi, u oktobru stiže miholjsko leto, a temperature će biti daleko iznad višegodišnjeg proseka za taj mesec.

- Čeka nas veoma prijatan i topao oktobar. Temperatura će biti u proseku skoro pola stepena viša nego prethodnih godina, a očekuje se daleko manje padavina nego što je uobičajeno. Lepo vreme u oktobru biće uvod u još jednu relativno blažu zimu, jer će novembar i decembar biti topliji i suvlji od proseka. Prema prvim indicijama, tek u januaru se može očekivati nešto ozbiljnija zima - kaže se u dugoročnoj prognozi RHMZ.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar