Đaci krckaju poslednje dane letnjeg raspusta, ostalo je još malo vremena za jutarnje razvlačenje po krevetu i spavanje do kasno. Zato, za početak je potrebno da svog školarca polako počnete da uvodite u “septembarski” ritam.

Za početak, počnite iz dana u dan da budite decu po malo ranije.

– Ne bi bilo loše da se uspostavi zdrava rutina kako dete ne bi imalo problem sa koncentracijom na početku školske godine – kaže Nikolina Milosavljević, psiholog.

foto: Profimedia

Jedna od stvari koje možete da učinite jeste da počnete da budite dete ranije, kako bi se blagovremeno priviklo na rano ustajanje.

Da vi od septembra ne biste kasnili na posao, a dete u školu, uvedite pravila koja će važiti za celu porodicu. Svojim primerom pokažite detetu kako se dobrom organizacijom sve može postići.

Prebacite odgovornost na dete, na vreme!

– Zašto bi buđenje dece bila obaveza roditelja? Ko će ih buditi kada jednog dana odu na studije? Ili šta da rade mame i tate koji imaju troje školske dece? Zato je bolje da na vreme prebacite odgovornost na dete. Možete da mu kupite budilnik i naučite ga kako na njemu da uključi alarm. Deca na ovo pozitivno reaguju, posebno ako tek tad uče da gledaju na sat – kaže Branka Vasilev, psiholog i volonterka “Centra za mame”.

Ako dete i pored alarma ne ustane na vreme, a vi tog dana radite drugu smenu, Vasilev savetuje da ga pustite da zakasni i da mu bez svađe saopštite da mu nećete opravdati čas.

Samo ćete reći učiteljici da se jednostavno uspavao, pa će sledeći put dobro razmisliti. Na taj način detetu šaljete poruku da mora samo da odgovara za svoje postupke i da snosi posledice. Drugi put mu se neće isplatiti da se uspava ako zna da mu mama neće opravdati čas.

Ustaješ ranije, ležeš ranije

– Ukoliko i mama i tata rade pre podne i imaju fiksno radno vreme, ne preostaje vam ništa drugo nego da ga sami probudite. Smireno i bez nerviranja mu saopštite da ćete ga sutra buditi pola sata ranije pošto mu treba više vremena da se razbudi i spremi. Ali to znači da će i uveče morati da ide u krevet ranije – ističe Vasileva.

Napravite raspored aktivnosti zajedno sa detetom i zalepite ga na vrata njegove sobe. Tako će mališan biti organizovaniji.

i vi i dete pre spavanja spremite torbe za školu i posao i ostavite ih u predsoblju.

Dajte mu lični primer

– Najvažnije je da roditelji detetu daju lični primer. Ako ste i sami neorganizovani i zaboravni, onda ne možete ni od deteta očekivati da se ponaša drugačije. U tom slučaju, sva vaša priča je uzaludna jer na decu mnogo više utiče ono što radite nego ono što govorite – otkriva Vasileva i dodaje da pred decu treba postavljati očekivanja pozivajući se na pripadnost porodici.

Ako je samo jedno dete izuzetak, a svi ostali članovi porodice su uvek spremni na vreme i nikad ne kasne, onda ga ohrabrite i recite mu da i ono može da bude vredno i odgovorno.

Imajte u vidu da deca ispunjavaju očekivanja koja im vi postavljate jer čeznu za vašim prihvatanjem i odobravanjem. Njima je i te kako stalo da mame i tate budu zadovoljne njihovim postupcima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here