Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Dokumentarci posvećeni ženi snimljeni na Interakciji - uskoro premijera

post-title


Petnaest učesnika, studenata produkcije, režije, kamere, zvuka i montaže, podeljeni u tri ekipe, od 11. do 18. avgusta boravili su u Čačku, Ivanjici i Užicu, gde su snimali dokumentarce na temu - Ženska pitanja.

Po završetku snimanja učesnici su se okupili u Požegi gde je u toku montaža filmova, saopšteno je iz Nezavisnog filmskog centra "Filmart".

[caption id="attachment_79236" align="aligncenter" width="1280"] Užice, foto: Milica Đorđević[/caption]

Ekipa predvođena rediteljkom iz Španije, Inmom de Rajes, snimala je dokumentarac na užičkoj pijaci, prateći Anicu, ženu koja deleći štand sa drugim ženama, pronalazi novi dom i izlaz iz svakodnevice.

Snimatelj filma je Bendžamin Garaj iz Argentine, montažerka Maha Musa je iz Palestine, dok je organizatorka Milica Jokić.

"Iskustvo sa kampa je fenomenalno zato što imam priliku da kroz stvaranje dokumentarca, zajedno sa kolegama, učimo o različitim kulturama i upoznajem nove ljude", istakao je Egipćanin Ahmed Karem, koji je dizajner zvuka na filmu snimljenom u Užicu.

[caption id="attachment_79237" align="aligncenter" width="1280"] Ivanjica, foto: Milica Đorđević[/caption]

Argentinka, Gala Negrelo, rediteljka filma snimljenog u Ivanjici, smatra da je kamp sjajno iskustvo i da je zahvalna što ima priliku da radi sa ekipom iz čitavog sveta, kao i da je u svakom članu ekipe prepoznala drugačiju poetiku, koju donose iz svoje škole.

Glavna junakinja dokumentarca snimljenog u Ivanjci je osamdesetogodišnja Ruža, koja sa snajom svakodnevno provodi vreme u prirodi, u potrazi za divljim kupinama, a nakon naponog dana, uveče, vraćaju se kućnim poslovima.

Pored rediteljke, ekipu filma snimljenog u Ivanjici čine snimatelj iz Indije Arnold Fernandes, organizator iz Egipta Osama Ajed, Ruskinja Olga Solovjeva koja je snimala zvuk i montažer Stefan Rokvić.

Rediteljka filma snimljenog u Čačku je Francuskinja Siham Hinavi, Alžirac Sidali Zafoun je organizator, dok je snimateljka Ravan Namngani iz Saudijske Arabije. Evgenij Ziborov je snimatelj zvuka i predstavnik je Rusije na kampu, a montažer je Slovenac Jakob Hrešček.

[caption id="attachment_79235" align="aligncenter" width="1280"] Čačak, foto: Milica Đorđević[/caption]

"Naš film je o jednoj neverovatnoj ženi, Jovanki, koja živi u blizini Čačka. Ona je lovac i veoma vredna žena i majka. Ovo je njen portret", izjavila je Siham, rediteljka filma, koja je oduševljena ljudima u Čačku i Srbiji uopšte.

"Srbija je drugačija od svih zemalja u kojima sam do sada bila i imali smo priliku da je upoznamo na najbolji mogući način, ulazeći direktno u živote ljudi, u njihovim domovima, sa njihovim porodicama", rekla je snimateljka filma Ravan.

Filmovi snimljeni tokom kampa biće premijerno prikazani 27. avgusta u 21:00 sat u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Kamp se realizuje u organizaciji Nezavisnog filmskog centra “Filmart”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Grada Čačak, Opštine Ivanjica, producentske kuće Cinnamon Films i uz podršku brojnih prijatelja i partnera.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar