U Ivanjici je večeras počela deveta po redu, obnovljena Nušićijada, svojevrsni festival kulture, zabave i smeha. Početak manifestacije ozvaničen je predajom ključeva gradića na Moravici, Branislavu Nušiću (glumcu Milanu Milosavljeviću).

Festival traje do nedelje, a ove godine se održava pod sloganom „Ko tebe jadom ti njega Nušićijadom“.

Ovogodišnju Nušićijadu krasiće sve njene, sada već tradicionalne, karakteristike: brojni kvalitetni sadržaji, raznovrsne umetničke forme, spoj modernog i tradiciolanog, pa će Ivanjicom ponovo defilovati svet odeven u kostime s kraja 19. i početka 20. veka.

Festival je u znaku jubileja, 180 godina od izgradnje ivanjičke crkve, 150 godina od prve knjižnice i čitaonice u varoši, četiri decenije od nastanka dečijeg vrtića, a deo programa posvećen je stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata.

Brojnim izložbama, tribinama, performansima i drugim akademskim sadržajima „Nušićijada“ obeležava ove jubileje.

Posetiocima festivala pokloniće se glumci kragujevačke scene „Joakim Vujić“ sa predstavom „Gospođa ministarka“, prvakinje Pozorišta na Teraziijama, Ljilja Stjepanović i Elizabeta Đorevska u komadu „Dva mirisa ruže“, potpomognute muzikom „mariača“, kao i glumci amaterskih pozorišta iz Gornjeg Milanovca i Ivanjice.

U muzičkom delu programa nastupiće grupa „Ođila“, ljubitelji italijanske muzike moći će da uživaju u koncertu grupe „Amarkord“, dok će bend „Divanhana“ posetiocima prirediti odličnu zabavu izvodeći tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj džez, pop i klasične muzike 20. veka. U sličnom tonalitetu pridružiće im se i EJO–ethno džez orkestra.

Zvuke starih dobrih vremena u gradić na Moravici doneće grupa „S vremena na vreme“, dok će Amy’s house, Amy Winehouse tribute band, izvesti vanvremenske hitove ove nezaboravne kantautorke.

Na velikoj koncertnoj sceni goste festivala zabavljaće pop zvezda Željko Joksimović, grupa Lexington i popularni pevač, Haris Džinović.

Kao posebna i veoma značajna celina festivala, Dečija scena, okupiće mnogobrojne izvođače, glumce, muzičare, crtače, animatore a ove godine organizatori su za najmlađe pripremili i mnoštvo iznenađenja u potpuno novom ambijentu.

Media portal

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here