– Nova Srbija od svog osnivanja, već pune dve decenije, u svom političkom radu baštini sve najpozitivnije hrišćanske vrednosti i pravoslavnu tradiciju, smatrajući da su Srpska pravoslavna crkva i Srpska akademija nauka i umetnosti dve najznačajnije institucije u srpskom narodu, oko kojih se nacija vekovima okupljala i, pre svega, u Crkvu dolazila na izvor, po vodu, piše u saopštenju Nove Srbije.

Nedavno je predsednik Nove Srbije, Velimir Ilić, bio domaćin dvojici istaknutih Britanaca, jednom lordu – članu engleskog parlamenta i njegovom prijatelju – imućnom industrijalcu. Oni su tih dana, između ostalog, sa svojim domaćinom posetili i Malu srpsku Svetu goru, brojne manastire Ovčarsko – kablarske klisure, kojom prilikom su izrazili i želju da prime pravoslavlje, što im je i omogućeno. Visoki gosti iz ove ostrvske države su bili impresionirani mudrošću i pameću srpskih duhovnika, pitajući Velimira Ilića zbog čega takvi ljudi ne igraju aktivniju ulogu u društvenom životu Srbije, jer se od njih ima mnogo toga značajnog čuti i naučiti.

Upravo na tragu ovakvih zapažanja Britanaca, i Nova Srbija želi da apeluje na njegovu svetost Patrijarha srpskog, gospodina Irineja, kao i na Sveti arhijerejski sinod, monaštvo i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, da se još aktivnije uključe u društvena zbivanja u našoj zemlji i kažu narodu punu istinu o tome kojim pravcem voditi državu i naciju. Uvek kada su vremena teška, a sada je pretežak period za sve nas, narod se okuplja oko svoje Crkve, i u velikom broju dolazi u naše pravoslavne hramove, očekujući da mu crkveni velikodostojnici kažu i pokažu put spasenja, nade i pokajanja i usmere ga na staze Hristove vere i učenja.

Nova Srbija pozdravlja poslednje izjave Srpskog Patrijarha i nekolicine episkopa, koji su pre nekoliko dana istakli da se od odbrane Kosova i Metohije ne sme odustati ni po koju cenu, jer će svakako doći vreme kada će se promeniti međunarodni odnosi i kada će Srbi povratiti svoju svetu zemlju. Čak i da nam sada moćne strane sile otmu naš Kosmet, najvažnije je da zvanični Beograd nikada ne pristane na međunarodno priznanje takve lažne države, kako ne bismo dali međunarodno – pravni legitimitet otimanju dela naše teritorije. Upravo zbog toga ohrabruju reči Patrijarha Irineja, koji se na nedvosmislen način ogradio od namera vladajuće garniture i njihovog čelnog čoveka da bud zašto rasprodaju naša pradedovska ognjišta. Svedoci smo da aktuelni predsednik Republike već duže od šest godina ima apsolutnu moć i odlučuje o svemu u zemlji, a za to vreme Srbija sve više tone u ambis, a Kosovsko – metohijski problem se ili uopšte ne rešava, ili se rešava na krajnje pogrešan način, koji se takoreći graniči sa izdajom, i podrazumeva gubitak 17 % državne teritorije, na šta ni jedna vlast, pa ni Vučićeva, nema pravo. Prema tome, Nova Srbija i ovom prilikom pruža svoju punu podršku Patrijarhu i Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve na naporima koje ulažu na planu odbrane Kosova i Metohije, navodi se u saopštenje informativne službe Nove Srbije.

2 KOMENTARA

  1. A kad ste krali godinama,sve sto se moglo pokrasti jeste li i onda u crkvu na izvor isli,po blagoslov ili sta vec.Lopovi ste bili vi,lopovi pre vas a i posle vas. Nece narodu od vas biti bolje,bagro,kako vas vise nije sramota.

  2. Posle oktobarskih promena predsednik ove umiruce stranke je bio ministar u vladi. Odlicno se secam kada je blagajniku (necu otkrivati ime al zna Velja ko je :)) cacanske crkve bila najavljena donacija za cacansku crkvu, recena je cifra i da ce biti poslata po g. Ilicu koji je u tom momentu kao clan delegacije vlade Srbije bio u toj stranoj zemlji. Po povratku u Cacak po svom coveku, blagajniku cacanske crkve salje pola najavljenog iznosa a drugu polovinu donira sam sebi. Taj blagajnik mu je posle razbio glavu pa je u par emisija cacanske televizije gostovao sa naocarima za sunce. I danas vidim ovaj tekst i podsetih se njihove privrzenosti Crkvi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here